Az Amnesty International (AI) szerint több ország arra készül, megakadályozza a szeptember közepi, New York-i ENSZ csúcson az emberi jogokkal kapcsolatos határozatokat. Az AI által említett országok között van Fehéroroszország, Oroszország, Venezuela, Vietnám, Szíria és az bizonyos kérdésekben az Egyesült Államok.

New Yorkban szept. 14-16-án lesz a világtörténelem eddigi legnagyobb politikai csúcstalálkozója – ismerteti az AI közleménye. Az ott kiadandó nyilatkozat szövegének előkészítése során kiderült, hogy néhány ország gyengíteni próbálja az emberi jogi határozatok szövegét. Elsősorban a szegénységellenes, illetve a népirtások megelőzésére szolgáló intézkedések kerültek veszélybe.

Az jelenlegi tervezet szerint új emberi jogi tanács jönne létre, amely minden eddiginél nagyobb jogosítványokkal rendelkezne, egész évben ülésezhetne, újravizsgálhatná a világ minden országának emberi jogi helyzetét. Ennek létrejöttét Venezuela, Mianmar, Türkmenisztán, Pakisztán, Fehéroroszország, Vietnám és Szíria akarja megakadályozni.

A tervezet a népirtás elkerülésével kapcsolatban jelenleg beavatkozási kötelezettségvállalást tartalmaz, arra az esetre, ha az adott kormány nem akarja vagy nem tudja megvédeni polgárait. Ezt próbálja kiiktatni India, Egyiptom, Algéria, Pakisztán, Venezuela, Kuba, Irán, Szíria és Oroszország.

Az Egyesült Államok is gyengíteni próbálja ezt a pontot: a támogatással kapcsolatos „kötelezettség” kifejezést a „morális felelőség” formulával kívánja helyettesíteni.

Az Egyesült Államok további módosításokat is szeretne végrehajtani a tervezeten: elsősorban a kézifegyver-kereskedelem ellenőrzésére vonatkozó utalások kihagyását, illetve a szegénységellenes intézkedéscsomag megnyirbálását kívánja elérni.