Elutasították a frakciók tegnap a Fidesz új alkotmánybíró-jelöltjeit. Jövő héten újra nekifutnak az egyeztetésnek, de kétséges, hogy egyszerre mind a négy hiányzó helyről döntenek.

Az egy hete kötött biztató megállapodás után egyre távolabb kerülnek a pártok a hiányzó alkotmánybírák megválasztásától. A hosszú idő után látótávolságba kerülő lehetőség múlt héten a Fidesz-jelölt Lábady Tamás visszalépése, pontosabban a párton belüli kommunikációs zavar miatt lett oda, a frakciók tegnapi egyeztetésén pedig az ellenzéki párt új jelöltjei véreztek el. Az eredeti tervek szerint a parlament jövő hétfőn döntött volna a négy gazdátlan talár sorsáról, a mostani állás szerint azonban az sem biztos, hogy a korábban kialkudott, mindkét oldalnak elfogadható jelöltekről határozhatnak. A korábbi tárgyalásokon a részmegoldást, azaz legalább két bíró megválasztását sürgető MSZP ugyanis információink szerint most éppen ellentétes állásponton van, mondván, a két éve tartó vita “végtelen történetté” fajulásához vezethet, ha nem döntenek egyszerre az összes pozícióról.

Az SZDSZ által javasolt Bragyova Andrással, az újraválasztandó Holló Andrással, valamint a Fidesz jelöltjével, Kovács Péterrel szemben a szocialistáknak továbbra sincsenek kifogásaik, a Fidesz Lábady helyére javasolt jelöltjeit azonban nem tartják elfogadhatónak. Az ellenzéki párt tegnap felvetett két aspiránsának egyikére hiányzó tudományos fokozata miatt nem bólint rá az MSZP, a másikat pedig erős konzervatív kötődése miatt kritizálták. A Fidesz dolgát értesüléseink szerint nagyban nehezíti, hogy a kimondva-kimondatlanul, de végül is kifejezetten jobboldaliként számon tartott negyedik helyre alig-alig találnak olyan jelentkezőt, aki vállalná a feladatot, hiszen szakmai berkekben kevesen merik vállalni, hogy utóbb fideszesként könyveljék el őket. A frakciók jövő hétfőn egyeztetnek újra, akkor derül ki, hogy elfogadják-e a Fidesz legújabb jelöltjeit, illetve hogy belemegy-e mégis az MSZP a két alkotmánybíró aznapi megválasztásába.