Az Európai Bizottság szerint megegyezés született a textilvitában, ám a kínaiak tagadják ezt. Az EU beengedné a vámraktárakban rostokoló textiltermékeket, de ezek felét levonná a 2006-os kvótából.

A vita azonban még akkor sem ért véget, ha a kínai kormány is elfogadja a feltételeket, ugyanis a megállapodásra még a tagállamoknak is rá kell bólintaniuk.

Az EU-Kína csúcstalálkozóra, amely az EK és Kína 30 éves diplomáciai kapcsolatainak tiszteletére rendeznek, Pekingben kerül sor. Az EU delegációt az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso és Tony Blair, brit miniszterelnök vezeti, így a csúcson politikai kérdések, mint az emberi jogok, az ENSZ reform, a környezetvédelmi megállapodások és a Kína elleni fegyverembargó is szóba kerül majd.

Brüsszel szeretne párbeszédet kezdeni Kínával szociális témákban is. A társadalombiztosításhoz kapcsolódó EU-Kína projekt keretében Peking jövő évben mintegy 40 millió euróra számíthat. Az EU ugyanis nem nézi jó szemmel a kínai munkaerő piaci feltételeket: főleg az irreálisan alacsony béreket és a társadalombiztosítás alacsony fokát, amely az EU szerint óriási versenyelőnyhöz juttatja Kínát a nemzetközi piacokon.

A csúcstalálkozón szó esik majd regionális és nemzetközi témákról is, így Észak Koreáról, valamint a környezetvédelmet érintő kérdésekről, például az üvegházhatású gázok kibocsátásról.