A javaslat megfogalmazói szeretnék, ha a tanácsi vitákat közvetítené valamelyik televíziós csatorna, és az sugároznák interneten is. A képviselők szeme előtt valószínűleg a brit Westminster TV lebeg modellként.

Brit EP képviselők befolyásos csoportja felszólította a soros brit elnökséget, hogy segítse elő az európai törvényhozási folyamat nyilvános kontrollját.

Az EP képviselők azt szeretnék, ha Jack Straw külügyminiszter a javaslatot az Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) október 3-i luxemburgi ülésén napirendre venné. Ha a tagállamok egyetértésre jutnának az ÁÜT eljárásrendjének megváltoztatásában, a jelenleg kétes sorsú Európai Alkotmányban felvázolt nagyobb átláthatóság legalább részben megvalósulhat.

A kampányt vezető brit liberális Chris Davies, szokatlan szövetséget létrehozva, sikerrel állította a kezdeményezés mellé a konzervatív, munkáspárti, zöld és az euroszkeptikus brit képviselőket. A Zöldek frakcióvezető-helyettese Jean Lambert szerint az európai polgárok nagyobb bizalommal tekintenének az Unióra, ha megértenék, hogy a döntések mögött milyen érdekek húzódnak.

A korábbi elnökségek – így különösen a dán és a holland – alatt már történtek kísérletek a nagyobb nyilvánosság megteremtésére. Brüsszeli bennfentesek azonban szkeptikusan nyilatkoznak az ötletről. Szerintük ebben az esetben a valódi alkudozás informálissá válhat, a döntések a mostaninál is inkább munkaebédeken és koktél-partikon születnek majd.