Az áfa-csökkentés előbbre hozatala szándékát jelentette be a kormányfő, az elmúlt hónapok költségvetési extrabevétele lakosságnak való visszaadását indítványozta a Fidesz politikusa.

Budapestre hazaérkezve Kínai útjáról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szeptember 11-én még a repülőtéren bejelentette: a kormány a parlament elé terjeszti a jövő évi 5 százalékos áfa-csökkentést az üzemanyagokra vonatkoztatva. Ez azt jelenti, hogy nem az uniós kifogásokat maga után vonó megoldást – a jövedéki adó mérséklését – választja a kabinet, hanem azt, amelyik EU-konform. Ezzel a talán már a jövő héten megvalósuló adócsökkentéssel a jelenleg mintegy 300 forintba kerülő benzinért literenként körülbelül 12 forinttal taksálhat kevesebbet. A kormányfő kifejtette, a gyors parlamenti döntés előfeltétele, hogy a Ház valamennyi pártja hozzájáruljon a gyorsított eljáráshoz.

A jelek szerint az ellenzék két pártja is szükségesnek tartja a csökkentést, s annak kormány által indítványozott módját. Bár a Fidesz frakcióvezető-helyettese a jövedékiadó-szint csökkentését is sürgette, s azt is megforgalmazta, hogy a költségvetés extra bevételét az eddigi igen drága üzemanyagár adójából vissza kellene adni az embereknek. Rogán Antal azt ugyan nem fejtette ki sajtótájékoztatóján, hogyan lehetne mindezt megtenni, de az közölte, hogy információi szerint a 300 forintos benzinárban 166 forint az adótartalom, s azt is, hogy a helyeselhető mostani kormánydöntés ellenére is hamarosan ismét 300 forint fölé emelkedhet a benzin ára. A kisebbik ellenzéki párt szerint többet jelentene, ha az áfa-alapból kivennék a jövedéki adót, ami 103 forint, ezáltal 25 forinttal csökkenne a benzin ára.

A Mol Rt. azt hozta nyilvánosságra, hogy ha a törvényt elfogadja a Parlament, s hatályossá válik, azonnal végrehajtja a csökketést.