Immár harmadik éve tartják fogva vádemelés nélkül azt az amerikai állampolgárt, aki bizonyíthatóan szoros kapcsolatot ápolt az Al-Kaidával. A több éve húzódó vitában született legutóbbi ítélet szerint az Egyesült Államok Elnöke jogszerűen járt el, amikor elrendelte a terrorcselekmények elkövetésére készülő személy katonai őrizetét

José Padilla 2002-ben egy pakisztáni kiképzőbázisról tért vissza az USA-ba, amikor a Chicago-i repülőtéren őrizetbe vették. Az amerikai hatóságok szerint Padilla robbantásos terrorcselekmények elkövetésére készült és ilyenképpen az elnök külön rendelete értelmében mint „ellenséges harcost” (enemy combatant) tarthetják őt fogva a hatóságok. A kifejezést az amerikai hatóságok az Al-Kaidával kapcsolatba hozható személyek elkülönítésére hozták létre és korábban csak egyetlen esetben alkalmazták.

Az üggyel kapcsolatos véleményüket kifejtő jogászok szerint a fenti jogcím tetszés szerinti alkalmazása sérti a méltányos eljáráshoz való alkotmányos jogot és alkalmazását fel kell függeszteni.

A vita várhatóan az amerikai Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.