Sikerült feloldani a Párizs és London közti nézeteltérést a török csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében. A brit elnökség és Franciaország megállapodtak, hogy az EU nyilatkozatot tesz arról, hogy Törökország addig nem lehet az EU tagja, amíg el nem ismeri Ciprust.

A megállapodással megnyílt az út a török csatlakozási tárgyalások október 3-ai megkezdése előtt. Nagy-Britannia és Franciaország ugyanakkor felszólította Ankarát, hogy az elismerésnek minél előbb meg kell történnie.

Dominique de Villepin, francia miniszterelnök még a nyáron jelentette ki, hogy addig nem kezdődhetnek meg a tárgyalások Törökországgal, amíg az nem ismeri el az EU egyik tagját.

A csatlakozási tárgyalások megkezdését Ausztria is ellenzi, amely szeretné, ha Törökországgal a tagság helyett inkább szorosabb partnerségi viszonyt alakítanának ki. Ciprus ugyanakkor azt követeli, hogy Ankara tartsa be a vámunió a tíz újonnan csatlakozott országra való kiterjesztésével járó kötelezettségeit, és engedje be területére a ciprusi hajókat és repülőket. Ugyanakkor sok függhet a hétvégi német választások kimenetelétől is, mert a CDU kancellárjelöltje, Angela Merkel nemrég az osztrák állásponthoz hasonló igényeket fogalmazott meg.

Az EU nagykövetei szerdán ülnek össze, hogy újra megvitassák a török nyilatkozatra válaszul megfogalmazandó szöveget.