A magyar köztársasági elnök szerint az ENSZ elismerésre méltó módon szolgálja az emberiség legjobb törekvéseit, megújításának lehetősége és szükségessége ugyanakkor erőteljesebb, mint valaha, hogy megfelelő választ tudjon adni a globális kihívásokra, a régi és az új fenyegetésekre.

Sólyom László szerdán, helyi idő szerint kora este szólalt fel a világszervezet jubileumi csúcstalálkozóján. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ nélkül a világon ma kevesebb biztonság, szabadság, igazság és társadalmi demokrácia lenne. A világ napjainkban ugyanakkor példátlan kihívásokkal és súlyos fenyegetésekkel néz szembe, ezért egy megújuló, megreformált szervezetre van szükség – mondta a magyar köztársasági elnök, a terrorizmusra, a tömegpusztító fegyverek terjedésének a veszélyére, a fegyveres belviszályokra, az éhínség, a szegénység, a járványok, természeti katasztrófák okozta szenvedésre, valamint a jövő nemzedékeit fenyegető környezetszennyeződésre utalva.

Magyarország – hangoztatta – teljesen egyetért Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelentésének átfogó megközelítésével, amely kimondja, hogy a biztonsággal, a fejlődéssel és az emberi jogokkal kapcsolatos kihívások szorosan összefüggnek, és a rájuk adott válasznak ennek megfelelő kell lennie.

Sólyom László szükségesnek nevezte a közös erőfeszítések fokozását a terrorizmus ellen, amely aláaknázza a nemzetközi békét és biztonságot, és semmiféle körülmények között sem fogadható el. Az államoknak minden eszközzel meg kell oltalmazniuk állampolgáraikat a terrorizmussal szemben. Hangsúlyozta: az ENSZ tagállamainak ugyanakkor kötelességük, hogy biztosítsák mindenki alapvető emberi jogait és az alapvető szabadságjogokat. Kifejezte reményét, hogy a közgyűlés mihamarabb végleges formába önti a terrorizmus elleni stratégiáját és kidolgoz egy átfogó megállapodást a terrorizmusról.