A legtöbb európai ország a jövedéki adó csökkentésével akarja mérsékelni a benzin árát, annak ellenére, hogy az unió pénzügyminiszterei és elemzői ezt nem ajánlják. Valamelyik állam más megoldást választ: a franciák egy új adó bevezetésével fenyegették meg az olajtársaságokat, ha azok nem mérséklik az áraikat.

Noha egy héttel ezelőtt az Európai Unió pénzügyminiszeterei az üzemanyag adójának egyoldalú mérséklése ellen foglaltak állást, a tagországok többsége mégis az adócsökkentés furfangos módját keresi.

Franciaország és Belgium a benzin jövedéki adótartamának csökkentése mellett a szegényebb rétegek érdekében szelektív adómérséklést is javasolt. Franciaország azzal vesztegette meg az olajtársaságokat, ha nem mérséklik az áraikat, akkor egy különleges nyereségadót vetnek ki rájuk.

Lengyelország és Németország az egekbe szőkő benzinárat szintén jövedéki adócsökkentéssel akarja megfékezni.

Olaszország pedig az olajtársaságokra kivetett adó révén szeretné csökkenteni az üzemanyagárat.

Csehországban az alacsonyabb keresetűek utazási kedvezményeit növelik, ez ugyan nem adómérséklés, de szintén a piacot “torzító beavatkozásnak számít”, amit a uniós pénzügyminiszterek ugyanúgy elleneznek.

Magyarország a benzin általános forgalmi adójának mérsékléséről döntött. Úgy, hogy az amúgy is tervezett intézkedést előbbre hozták.

Elemzők ugyanakkor azt tanácsolják a kormányoknak, hogy ne manipulálják az árakat, ne avatkozzanak be azok alakulásába. A közgazdászok szerint hosszabb távon Európának csökkentenie kell a nyersolaj fogyasztását, úgy vélik az ármérséklés csak a fogyasztást növeli.