A hét elején az európai politikai hangulatot minden bizonnyal a német választások eredménye és a lehetséges koalíciós találgatások adják majd meg. A téma várhatóan felmerül az Európai Bizottság keddi ülésén is, ahol a José Manuel Barroso vezette testület új munkatervéről tart megbeszélést, melynek célja az EU túlszabályozottságának megszüntetése.

A Financial Times (FT) című napilapnak nyilatkozva Barroso még a múlt héten (szeptember 14.) kifejtette: néhány a Bizottság által kimunkált jogszabály egyszerűen “abszurd”. Az elnök szerint a túl sok jogszabály rontotta az EU megítélését az európai állampolgárok körében is. Barroso és Günter Verheugen, vállalkozásokért felelős biztos a 200 megvizsgált jogszabályból 69 tervezet vonna vissza.

A költségvetés is visszakerül a napirendre, amelyről az Európai Bizottság stratégiai megbeszélést tart. Néhány tagállam, köztük a közép-európai államok már korábban próbáltak nyomást gyakorolni a brit elnökségre, hogy az októberben rendezendő különleges EU csúcson a 2007-2013-as pénzügyi perspektíva is szóba kerüljön. Az Európai Bizottság már többször jelezte a tagállamoknak, hogy a büdzsé késése, a regionális alapokból kapahtó támogatások kését eredményezheti, amely az újonnan csatlakozott országokat érintheti a leginkább.

A Bizottság szerdai találkozóján várhatóan terrorellenes intézkedéseket fogad el, többek között az adatőrzésről szóló, ellentmondásos javaslatot, valamint megvitat egy, az európai fiatalok radikalizálódásáról szóló jelentést.

A testület valószínűleg elfogadja a légiközlekedés minőségének javítására és a légitársaságok biztonságosabbá tételére nyújtandó állami támogatások engedélyezését lehetővé tevő javaslatot.

Barroso csütörtökön (szeptember 22.) Josep Borrel, európai parlamenti elnökkel találkozik.

Európai Parlament

Az Európai Parlament bizottsági üléseket tart és készül a jövő héten tartandó következő plenáris ülésre.

A parlamenti vezetők a Régiók Bizottságának ülésén csütörtökön (szeptember 22.) Európa jövőjéről, a pénzügyi perspektíváról és a kohéziós politika reformjáról tartanak megbeszélést.

Tanács

Az agrárminiszterek találkozója Londonban a cukorreformról szóló megbeszéléssel folytatódik hétfőn (szeptember 19.). A miniszterek találkoznak az ún. ACP (African, Carribean and Pacific countries) országok képviselőivel, amelyek kedvezményesen juthatnak be az EU cukorpiacára.

Hétfőn kerül sor az EU sportminisztereinek informális találkozójára is.

Európai Bíróság

Az Európai Bíróság szerdán (szeptember 21.) dönt majd először terrorizmussal kapcsolatos ügyben. Az esetben egy szervezet és négy személy ellenindult eljárás, akikke szemben terroristákkal való kapcsolattartás gyanúja merült fel. Az ügy során a gyanúsítottak számláit befagyaszthatják, miközben a védelem szerint az EU nem alkalmazhat gazdasági szankciókat magánszemélyek ellen, mert az sérti emberi jogaikat.