Tolna és Baranya megyében 2005. szeptember 15-16-án regionális akció került lebonyolításra, melynek célja elsősorban Szekszárdon a “Szüreti fesztivál”, valamint Baranya megyében a “Pécsi napok” rendezvényein értékesítést, illetve szolgáltatást nyújtó adózók bizonylatadási fegyelmének vizsgálata volt.

Hét megyéből összesen 28 adóellenőr érkezett Baranya és Tolna megyékbe ellenőrzési céllal. A két megyeszékhelyen kívül nagyobb városokba (Mohács, Pécsvárad, Siklós, Villány, Dombóvár, Bátaszék, Bonyhád, Paks stb.) is ellátogattak az adóellenőrök.

Az akció ideje alatt 156 esetben végeztek a munkatársak bizonylat kiállítására irányuló vizsgálatot, melyből 100 esetben állapítottak meg mulasztást (64,1 %). A vizsgált adóalanyok 51,3 %-ában (80 esetben) az értékesítést illetve szolgáltatást egyáltalán nem követte bizonylat kiállítás. A piacokon, közterületeken még ennél is lesújtóbb a helyzet, a vizsgálatok 88 %-ban állapítottak meg az adóellenőrök valamilyen szabálytalanságot, illetve az adózók több mint kétharmada nem állított ki nyugtát. Az üzletben végzett ellenőrzések közül 60 % zárult megállapítással, 47 % a nyugtát nem adók aránya.

Az egyéni vállalkozókat és a társas vállalkozásokat fele-fele arányban érintették a vizsgálatok, melyek során megállapítást nyert, hogy az egyéni vállalkozók 54 %-a “felejti el” a bizonylat-kiállítást, míg a cégeknél ez az arány 49 %.

A várhatóan kiszabásra kerülő mulasztási bírság összege – az előzetes számítások szerint – meghaladja a 6 millió forintot. Ez 60,6 eFt-os átlagbírságot jelent.

A nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ismételt elmulasztása miatt a két megyében összesen 6 adózónál 12 napos üzletlezárásra kerül sor.

Foglalkoztatottak bejelentését 25 adózónál ellenőrizte az APEH. A foglalkoztatottak bejelentésére irányuló ellenőrzéseket a helyszínen rögzített adatok alapján további vizsgálat követi. Szeptember 1-től a foglalkoztatónak a biztosítás kezdetére vonatkozó bejelentést az illetékes MEP-hez legkésőbb a biztosítási jogviszony első napját megelőző napon kell teljesítenie.

Úgy tűnik, ez a módosított jogszabály ismeretlen az adózók számára, hiszen az esetek túlnyomó többségében bejelentés nélküli foglalkozatás megállapítása várható.