A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2005. szeptember 26-án rendezték meg a Versenypolitika és növekedés – a verseny, mint a versenyképesség és a gazdasági növekedés fő hajtóereje egy dinamikus gazdaságban címmel, a GVH és az OECD által közösen alapított OECD Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ nyitókonferenciáját, melyen a miniszterelnök nyitóbeszédét számos külföldi és magyar szakember előadása követte.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) idén február 16-án írta alá azt a megállapodást, amely a magyar Kormány anyagi támogatásával létrehozta az OECD Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központot. A Regionális Oktatási Központ a két létrehozó intézmény szakmai hátterére építve oktatási és szakmai programok szervezésén keresztül nyújt segítséget elsősorban a közép-, kelet- és délkelet-európai országok versenyhatóságai számára. A budapesti Központ létrehozásának elsődleges célja a versenypolitika, versenyjog és a versenykultúra fejlesztése, valamint a versenyhatóságok munkájának elősegítése – hozzájárulva a verseny javításához és ezzel a gazdasági növekedéshez, melyet különböző szakmai programokon keresztül valósítanak meg a Központ munkatársai. A Regionális Oktatási Központ már 2005. februárjában megkezdte szakmai működését, és az elmúlt fél év alatt rendezvényeivel hozzájárult a célországok versenykultúrájának fejlesztéséhez, és a versenyhatóságok munkájának elősegítéséhez.

A konferenciát a Miniszterelnök nyitotta meg, ezután pedig Richard Hecklinger (OECD főtitkár helyettese) tartott bevezető előadást. A szakmai programban előadásokat tartottak az OECD, és az EU Bizottság Verseny Főigazgatóság szakemberei és jeles hazai szakértők is. Többek között Frederic Jenny, aki a francia Cour de Cassation tagja, valamint az OECD Versenyügyi Bizottság elnöke, Lars-Hendrik Röller az EU vezető közgazdásza, valamint Chikán Attila professzor. A konferencián felvetett témák, mint például a versenypolitika, versenyképesség, növekedés kapcsolata, időszerű hazai környezetben és a célországokból érkezők számára is. Természetesen azonban ez az egyetlen nap csak az alapvetésre elégséges, a részletekkel további szemináriumok, konferenciák foglakoznak majd.