Szívhatják a fogukat, akik az APEH által meghatározott árak szerint számolják el üzemanyagköltségüket ahelyett, hogy számlát kérnének a benzinkútnál. A folyamatosan növekvő benzin- és gázolajárakat ugyanis csak késve tudja követni az adóhivatal.

Noha szombattól érvényes a legújabb korrekció, pillanatnyilag literenként 33 forintot buknak az autósok. Aki saját autójával bonyolítja le céges ügyeit is, a hivatalos utak költségét elszámolhatja. Ezt kétféleképpen teheti meg: vagy minden egyes tankolásról számlát kér, vagy az APEH által alkalmazott üzemanyagárak szerint állapítja meg a kifizetést. Mindegy, melyiket választja, három hónapig ez alapján kell számolnia.

Vagyis aki nem szeret számlákat gyűjteni, és a kényelmesebb megoldást választja, mostanában ráfizet. Az adóhivatal háromhavonta frissíti az üzemanyagárak listáját, ami azt jelenti, hogy a benzin ára akár jelentősen el is térhet ettől a virtuális ártól. Mint ahogyan pillanatnyilag tapasztalható: a ma még 265 forintos APEH-árral szemben a hivatalos ár a 95-ös esetében 298 forint. Szombattól a különbség csak tíz forint lesz, az APEH által megállapított ár októbertől az év végéig 288 forint lesz.

Ha elképzelünk egy virtuális alkalmazottat, aki naponta ingázik Székesfehérvár és Budapest között, az egy hónapban húsz munkanappal számolva 2640 kilométert jelent. Tételezzük fel, hogy az autó tíz litert fogyaszt. Áprilisban a 67-68 ezer forintos számlával szemben az APEH meghatározta ár 65 ezer forint volt.

A legnagyobb különbség a nyáron alakult ki, amikor 280 feletti benzinárral szemben az adóhivatal listáján csak 265 forint szerepelt. A havi költségtérítés számlával több mint 74 ezer forint, az APEH-lista alapján pedig nem éri el a hetvenezret. A szombati korrekció után a két elszámolás közti különbség újra kétezer forint körüli lesz. Persze azok, akik most szeretnének megszabadulni az APEH által közzétett árak követésétől, még nyerhetnek. Ha az üzemanyagárak zuhanni kezdenek, a három hónapos lista ugyanilyen lassan fogja követni azt is.