Egy héttel a török csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt Ciprus, Franciaország és Ausztria szeretne keményíteni a tárgyalási alapelveken. Bécsben szorgalmazzák, hogy október 3-án Horvátországgal is induljanak meg a tárgyalások.

A csatlakozási tárgyalások alapelvei azt fektetik le, hogy milyen ütemben kell tárgyalni a fejezeteket, illetve hogyan kell ellenőrizni a politikák átvételére vonatkozó gyakorlati megvalósulást.

Az alapelvekre az Európai Bizottság nyáron tett javaslatot és a dokumentumot a csütörtöki (2005. szeptember 29.) EU nagyköveti találkozón kellene véglegesíteni. Sajtóértesülések szerint Ciprus még a múlt héten két bekezdést töröltetett egyet pedig hozzátett a szöveghez, melyben kifejti, hogy Törökország 25 különböző országgal tárgyal majd. A szövegrészlet egyértelmű utalás arra, hogy Ankarának a tagság elnyerése előtt el kell ismernie a Ciprusi Köztársaságot.

A dokumentum kitér arra is, hogy Törökország nem akadályozhatja az EU tagállamait a nemzetközi szervezetekben való részvételben. Ezt a passzust azért kellett belevenni a szövegbe, mert Ciprus eddig nem vehetett részt az EU-NATO katonai akciókban, mert a NATO tag Törökország eddig ezt megvétózta.

Franciaország az EU „abszorpciós képességét” vetette bele a dokumentumba, amellyel azt kívánta jelezni, hogy a török tagság elsősorban az EU felkészültségén múlik. Párizs most előszót szeretne fűzni a tárgyalási alapelveket taglaló szöveghez, melyben a múlt héten született EU-s válaszlevelet és a vámunió szabályai betartásának fontosságát is megemlítené.

A brit elnökség közben Ausztriával folytatott kétoldalú tárgyalásokat, mert Bécs a tagság helyett továbbra is csak partnerségi viszonyt ajánlana Törökországnak. Bár Ausztria ezzel a véleményével teljesen egyedül maradt az EU-n belül, szeretné elérni, hogy a törökkel egy időben Horvátország is kezdhesse meg a csatlakozási tárgyalásokat. Bécsnek máris sikerült elérnie, hogy az EU Horvátországgal foglalkozó munkacsoportját még az október 3-ai hétvége előtt összehívják, amelyre Carla del Ponte, a Hágai Törvényszék főügyésze is hivatalos. Carla del Ponte jelenleg Zágrábban tartózkodik, és amennyiben pozitív fejleményekről számol be, még az is elképzelhető, hogy Horvátország is megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat.