Partnerségi vitára bocsátotta a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) a Nemzeti Lisszaboni Akcióprogramot. A növekedésre és a foglalkoztatás bővítését megalapozó, három évre szóló tevet a kormány október 15-én nyújtja be az Európai Bizottságnak.

A Nemzeti Lisszaboni Akcióprogram három évre szóló dokumentum, amely az ország versenyképességének javítását és a foglalkoztatás bővítését szolgálja. Az Európai Unió nemrégiben felülvizsgált Lisszaboni Stratégiája eredetileg azt a célt tűzte a Közösség elé, hogy az EU 2010-re a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb, tudásalapú gazdasága legyen. Az Európai Bizottság 2005 februárjában azonban felülvizsgálta a célkitűzéseket és az erőfeszítéseket két fő feladatra – az erőteljesebb, tartós növekedésre, valamint a több és jobb munkahelyre – koncentrálta.

A Bizottság irányelveket is megfogalmazott a tagállamok számára a 2005 és 2008 közötti időszak növekedési és foglalkoztatási céljainak elérése érdekében, melynek része a nemzeti akcióprogramok kialakítása. A Nemzeti Lisszaboni Akcióprogramot a kormány szeptember 22-én bocsátotta partnerségi vitára és október 10-ig várja a véleményeket. A mintegy 150 oldalas Nemzeti Lisszaboni Akcióprogram tervezete mindenki számára elérhető az NFH honlapján, a http://www.nfh.hu internetes címen, és azt bárki véleményezheti. A véleményeket az NFH munkatársai a valasz@meh.hu e-mail címen várják. A partneri javaslatokkal módosított Nemzeti Lisszaboni Akcióprogramot a kormány október közepén nyújtja be az Európai Bizottságnak.