A 2006-ban esedékes országgyűlési, illetve helyhatósági választások nagy vonalakban ugyanúgy zajlanak majd, mint a négy évvel korábbiak, a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény hatályba lépése miatt azonban néhány, figyelmet érdemlő változással számolni kell – jelentette be Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az egyik újdonság, hogy a külföldön szavazó magyar állampolgároknak az országgyűlési választások első fordulója előtt egy héttel voksolniuk kell, hogy szavazataikat figyelembe tudják venni az eredmény megállapításakor. A második fordulóban már egyidejűség lesz.

A határokon túl az eddigi tapasztalatok alapján két-két és fél ezer embert élt választási jogával – jegyezte meg az OVB vezetője a külföldön történő szavazás változása kapcsán.

Az OVB vezetője a változások között említette még, hogy a két választási forduló között az állampolgárnak lakcímet lehet változtatni, de az új lakóhelyen már nem lehet szavaznia.

Minden szavazókörben kötelező a voksok kétszeri megszámolása, de újraszámlálás csak abban az esetben lesz, ha matematikai esély van az eredmény megváltoztatására.

Rytkó a jogorvoslati rendszer korszerűsítése kapcsán azt mondta: a szavazólap, illetve az országgyűlési választás eredménye ellen egy nap, további esetekben három nap áll rendelkezésre a kifogás megtételére.

Lényeges, hogy a benyújtott kifogást vissza lehet vonni, viszont a választási bizottság ettől függetlenül is lefolytathatja az eljárást. Az OVB elnöke kitért arra, hogy a kampánycsendsértésre nem született hatékony törvényi megoldás, de úgy fogalmazott: ezt az időszakot “majd túléljük”.