Pert indított Orbán Viktor Fidesz-elnök a Népszava kiadója, a Népszabadság kiadója, továbbá Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke és Újhelyi István, az MSZP alelnöke, mint negyedrendű alperes ellen.

A volt kormányfő azt kifogásolja, hogy a Népszabadság és a Népszava a két politikustól olyan, szerinte megalapozatlan, valótlanságokat tartalmazó mondatokat idézett, amelyekkel szerinte antiszemitizmussal vádolták meg.

Orbán Viktor úgy véli, Simon Gábor és Újhelyi István véleménynyilvánítása meghaladja az alkotmányos kereteket, és az általuk elmondottak alkalmasak arra, hogy személyének a közvélemény előtti téves és hátrányos megítélését eredményezzék.

A két politikus annak kapcsán mondta el véleményét, hogy Orbán nyáron egy Tusnádfürdőn tartott beszédében közölte, „egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek”. Szavait az MSZP választmányi elnöke kódolt zsidózásnak minősítette.

Az exkormányfő azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jogsértést, kötelezze az alpereseket, hogy közleményben adjanak elégtételt. A Fidesz-elnök ezen felül az ügy miatt keletkezett nem vagyoni kárának összegét alperesenként egymillió forintban jelölte meg. Orbán Viktor utóbbi alátámasztására kifejti, hogy amivel őt az alperesek “megvádolták, az gyakorlatilag felperes teljes lejáratása, ami ellen rendkívül nehéz a közvélemény előtti védekezés”, mindennapi életét megnehezíti, folyamatosan magyarázkodásra kényszerül.