Ombudsmani vizsgálat indult, mert nem zárható ki, hogy nemek közötti diszkrimináció történt azáltal, hogy a Magyar Televízió (MTV) esti híradójában nem szerepelhetnek női hírolvasók – közölte Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese csütörtökön.

“Hivatalból vizsgálatot indítottam annak tisztázása érdekében, hogy az MTV Híradójának műsorvezetésében történt személyi változások megfelelnek-e a diszkriminációmentes bánásmód alkotmányos követelményének” – áll Takács Albert közleményében.

Az elmúlt napokban több információ látott napvilágot arról, hogy az MTV esti híradójában a női műsorvezetők szerepeltetése megszűnt. A hivatalos indoklás az volt, hogy a nézők számára a középkorú, érett férfiak hitelesek, akik önmagukban is alkalmasak a híradók vezetésére – emlékeztetett a helyettes ombudsman.

Mint írja, nem zárható ki, hogy ezzel a nemek közötti diszkriminációt valósított meg a közszolgálati televízió, ami sérti a hátrányos megkülönböztetés alkotmányos tilalmát.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese felhívja a figyelmet, hogy az alaptörvény rögzíti, hogy tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés az emberek között és az Alkotmány kifejezetten utal arra is, hogy a férfiak és a nők egyenjogúságát minden polgári, politikai, gazdasági, szociális és kulturális jog tekintetében biztosítani kell. Hozzáteszi, az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvény a férfiak és a nők közötti megkülönböztetés valamennyi – közvetlen és közvetett – formáját tiltja, és érvényes ez a foglalkoztatás területére is.

Takács Albert rámutat arra, hogy az MTV-nek különösen fontos szerepet kell betöltenie az egyenlő bánásmód értékének terjesztésében és a diszkrimináció elleni fellépésben.

“Az egyenlő bánásmód és a diszkrimináció tilalmának követelményét különös gonddal kell érvényesíteniük azoknak a szerveknek és személyeknek, amelyek/akik közszereplőként, illetve a közvélemény formálójaként hatással vannak az emberek értékrendjének alakulására” – áll a tájékoztatóban.

Takács Albert hangsúlyozza, hogy a közszolgálati televíziónak e feladat ellátásának szolgálatába kell állítania műsorait, személyzeti politikáját és minden más tevékenységét, amely a közvéleményre hatással lehet.

Az MTV szóvivője szeptember 16-i “A hír a fontos, nem a hírhozó” című özleményében egyszerű szakmai kérdésnek nevezte, hogy a Magyar Televízió Híradójának esti fél nyolcas kiadását már nem két műsorvezető, hanem alkalmanként egy-egy tapasztalt televíziós újságíró vezeti.

A nőket ért diszkriminációval is foglalkozó Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) vezetője Demeter Judit, az MTI megkeresésére azt válaszolta: eddig egy műsorvezető sem kereste meg őket, de ha valaki panaszt tenne, a hivatal mindenképpen kivizsgálná, hogy mi történt a közszolgálati televíziónál.

A cikk folytatása:
http://hvg.hu/…v/page2.aspx