Abszurd az az adórendszer, amely a mai átlagkeresetet a felső adókulcs alá sorolja. Az igazságosabb közteherviselés érdekében ezért a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége egy négykulcsos szja-táblát javasol.

Emellett jövőre 4 százalékos reálbérnövekedést tartanak szükségesnek, mivel a gazdasági növekedés várhatóan is ugyanennyi lesz Magyarországon.

Négykulcsos szja-táblát javasol az MSZOSZ. Mindez azt jelentené, hogy 0-900.000 forint között 14 százalékos, 900.000-1.400.000 forint között 21 százalékos, 1.400.000-2.500.000 forint között 35 százalékos, míg 2,5 millió forint felett 38 százalékos lenne az adókulcs. A szakszervezetek a kormány kétkulcsos szja-táblájával azért nem értenek egyet , mert véleményük szerint az átlagos és az átlag alatti keresetek esetén csökkenteni kell az adóterhet, illetve az átlagos keresetet nem sújthatja a felső adókulcs.

Wittich Tamás a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke: “Minket nem érdekel különösképpen az, hogy az adórendszer legyen eygszerűbb és éppen ezért legyen eygkulcsos vagy néhány kulcsos, a mi alapelvünk az, hogy legyen igazsáos és szolgálja azokat a szakszervezeti célokat, amiket már említettem: elsősorban az átlagos és átlag alatti kategóriákban javítsa a munkavállalók pozicióját, csúnya szóval a reálbér pozicióját.”

A szakszervezeti szövetség szerint az ő adótáblájuk igazságosabb a közteherviselésben, mivel minél magasabb valakinek a jövedelme, annál nagyobb mértékben részt vesz a közterhek finanszírozásában. Az átlag alatti és az átlagos jövedelmeknél van a legnagyobb adótehercsökkenés az MSZOSZ által javasolt adótábla szerint.

A szakszervezeti szövetség azt is nehezményezi, hogy a kormány a természetbeni juttatások felső határát jövőre úgy akarja korlátozni, hogy az adómentesen igénybe vehető természetbeni juttatást jövedelemtől függően, annak 15 százalékában akarja megszabni.