A török és a horvát csatlakozási tárgyalások körüli huzavona árnyékában az EU arról is döntött, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Szerbia-Montenegróval a Stabilitási és társulási egyezményről.

A tárgyalások megkezdését a Szerbia-Montenegróban végrehajtott fájdalmas gazdasági és politikai reformok tették lehetővé.

A tárgyalások ünnepélyesen október 10-én kezdődnek.

Olli Rehn bővítési biztos szerint a tárgyalások elindítása az ország demokratikus reformprogramjának elismerése. A biztos szerint fontos, hogy a térségben kézzel foghatóvá váljon az európai perspektíva.

A Stabilitási és társulási egyezmény általában az EU előszobája, célja a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok kibővítése az adott országgal. Az EU-nak jelenleg Macedóniával és Horvátországgal van ilyen megállapodása, Albániával pedig tárgyalások folynak az egyezmény részleteiről.

A napokban ugyanakkor az EP figyelmezetést fogalmazott meg Szerbiával szemben a vajdasági magyarokat ért atrocitások miatt. Az Európai Parlament állásfoglalása figyelmezteti Szerbiát: európai integrációs törekvéseinek sikere múlhat azon, betartja-e az emberi jogokat a Délvidéken.

Közben Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze megváltoztatva szeptemberi nyilatkozatást, melyben ellenezte, hogy az Európai Unió megkezdje az integrációs folyamatot Szerbia-Montenegróval, amíg szökésben van a két legkeresettebb vádlott, a srebrenicai népirtásért felelőssé tett Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és hadseregparancsnoka, Ratko Mladic, úgy nyilatkozott, hogy az ország immár együttműködik a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel.