Az Európai Egészségbiztosítási Kártya október 1-jétől váltotta az E-111 jelű nyomtatványt, ám mivel a külföldi szolgáltatók a kártyát csak novembertől kötelesek elfogadni, az egészségügyi pénztárak még a régi nyomtatványt is kiadják.

A plasztik kártyával nem változik a felhasználhatóság módja, amely azt jelenti, hogy átmeneti jelleggel egy másik uniós (EGT) tagországban tartózkodó számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít.

A Kártyát – az E111 jelű nyomtatványhoz hasonlóan – a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) adja ki, kérelemre, azoknak, akik a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosultak. A kártya kiadása térítésmentes, kivéve azon eseteket, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják.

2005. november elsejéig az egészségügyi pénztárak a 12 hónapra érvényes kártya mellett még az E 111 jelű nyomtatványt is kiadják, ám ez 2006. január 1-től már nem használható fel. Erre azért van szükség, mert a külföldi szolgáltatók a kártyát csak 2005. november 1. után kötelesek elfogadni.

A Kártya alapján ugyanazon ellátások nyújtandók, mint az E111 jelű nyomtatvány esetében, azaz egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni. Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított.