Bihari Mihálynak van a legnagyobb esélye arra, hogy a novemberben távozó Holló András helyére elnökévé válassza ma az Alkotmánybíróság.

Öt potenciális jelölt közül ma választja meg új elnökét az Alkotmánybíróság. Bár az esküt tett két új taggal együtt a testület elvileg tízfős, valójában csak a tagok felének van esélye az elnökké választásra.

Holló András jelenlegi elnöknek novemberben jár le a mandátuma, az ő újraválasztása eleve nem jöhet szóba, de az sem valószínű, hogy a bírák választása Tersztyánszkyné Vasadi Évára vagy Bagi Istvánra esik, nekik ugyanis jövőre megszűnik a megbízatásuk.

A két új tag, Bragyova András és Kovács Péter szintén nem jöhet szóba elnökként, az Alkotmánybíróság mai ülésén így igazából csak Bihari Mihálynak, Kukorelli Istvánnak, Kiss Lászlónak, Erdei Árpádnak és Harmathy Attilának van miért szorítania.

A felsoroltak közül az 1998-ban jobboldali támogatással a testületbe került Erdei két éve alul maradt Holló ellenében, megválasztását azonban személyes okok miatt most még az AB jobboldali tagjai sem támogatják.

A poszt megszerzésére Bihari Mihálynak van a legnagyobb esélye információink szerint, őt ugyanis nemcsak az őt jelölő bal-, hanem a jobboldalhoz köthető bírák is elfogadnák – annak ellenére, hogy a rendszerváltás előtt az MSZMP tagja, később az MSZP parlamenti képviselője volt.

A államfőválasztás előtt Bihari Mihály neve a szocialisták jelöltjeként is felvetődött, és a Fidesznek sem lett volna ellenére személye.

A népszerűségét elsősorban középutasságának köszönhető Bihari Mihály mellett szól, hogy 1999-es megválasztása óta kiegyensúlyozott és kiszámítható bíraként ismerhette meg a közvélemény, baloldali kötődése ellenére sosem foglalt állást kifejezetten az őt jelölők javára.

Felvetődik a kérdés, elnök lehetett volna e ismét Holló András, ha szeptemberben ismét megválasztották volna akotmánybírónak. Információink szerint szinte bizonyos hogy nem, mivel Holló András – úgy tudjuk – nem kapta volna meg a jobboldalhoz köthető tagok támogatását.