Míg az EU bővítési biztosa Olli Rehn Dél-kelet Európában tesz látogatást, Margot Wallström, kommunikációért felelős biztos bemutatja a várva várt ‘D tervet’. A héten aktuális kérdésekről tárgyalnak az eurózóna pénzügyminiszterei és az ECOFIN, összeül a bel- és igazságügyi, valamint a védelmi tanács is.

Európai Bizottság

Olli Rehn, bővítési biztos hétfőn és kedden tesz látogatást Belgrádban, ahol ünnepélyesen is megnyitja a Szerbia-Montenegróval kezdődő, ún. stabilizációs és társulási megállapodásról szóló tárgyalásokat. Rehn találkozik a szerb és a montenegrói elnökökkel és miniszterelnökökkel is. A biztos a hét végén Romániába és Bulgáriába látogat.

A két hónap múlva, Hong Kong-ban rendezendő WTO tárgyalások előtti utolsó miniszteri szintű tárgyalásra kerül sor Svájcban, ahol az EU-t Fischer Boel, mezőgazdasági és Mandelson, kereskedelmi biztos képviseli. Charlie McCreevy, belső piaci biztos Jean-Claude Trichet-vel, az EKB elnökével találkozik.

Az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso kedden találkozik az Afrikai Unió bizottságának vezetőjével, Alpha Oumar Konare-val. Az EB szerdai ülését követően teszi közzé Afrikára vonatkozó új stratégiáját.

Tanács

Az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői, luxemburgi találkozóján a fő téma az olajárak és az infláció lesznek. Az Európai Bizottság nemrég azzal vádolta a tagállamokat, hogy „kozmetikázzák” államháztartási hiányukat, hogy megfeleljenek a Stabilitási és Növekedési Paktumban előírt szabályoknak.

A stabilitási egyezmény az Ecofin ülésen is szóba kerül, amelyre kedden kerül sor.

Kedden találkozik a Versenyképességi Tanács is, amelyen a vegyi anyagokról szóló REACH irányelvtervezetről tárgyalnak a miniszterek, de szó lesz a tagállamok versenyképességét elemző, az Európai Bizottság által készített listáról is.

A bel- és igazságügy miniszterek szerdán és csütörtökön üléseznek Luxembourgban. A találkozó fő napirendi pontja a telefonos és internetes adatok őrzéséről szóló két jogszabálytervezet.

A héten az EU védelmi miniszterei is találkoznak. Az ülésen többek között szó lesz a boszniai EUFOR misszióról.

D terv

Az Európai Parlament egy mini-plenáris ülés keretében szerdán és csütörtökön ül össze. Az EP számos jelentésről szavaz, többek között a nők és a szegénység viszonyáról, az EU cukorpiaci reformjáról, és a cirkusz az európai kultúra részeként történő elismeréséről szóló jelentésekről.

Margot Wallström, kommunikációért felelős biztos bemutatja az ún. ‘D tervet’, amelynek célja, hogy az EU-t közelebb hozza az állampolgárokhoz. Wallström már a múlt héten bejelentette, hogy a terv tiszteletbeli EU nagyköveteket, egy Európa jövőjéről szóló különleges közvélemény kutatást, valamint a Tanács munkájának nagyobb átláthatóságát szorgalmazza.