Egyre kínosabban feszeng az olasz kormány a központi bank elnökének botránya miatt. Antonio Fazio kihallgatását tegnap kezdték meg, de egyelőre reménytelennek tűnik, hogy elmozdítsák pozíciójából.

Az olasz állami ügyészségen kezdődött Antonio Faziónak, az olasz jegybank vezetőjének meghallgatása, amelyet a hivatalával való visszaélés gyanújával rendeltek el. Silvio Berlusconi kormányfő, valamint a kormány több minisztere is lemondásra szólította fel az olasz központi bank elnökét, miután kiderült: hatalmával visszaélve és az érvényben lévő szabályokat megkerülve elintézte, hogy a Banca Antonveneta pénzintézet a szintén olasz Banca Popolare Italiana (BPI) tulajdonába kerüljön a külföldi pályázóval, az ABN Amróval szemben. Az olasz sajtó még júliusban lehallgatott felvételekkel erősítette meg a gyanút, amely szerint Fazio nemcsak közeli kapcsolatban állt a BPI volt vezetőjével, Gianpiero Fioranival, hanem részletesen tájékoztatta is az eladás menetéről.

A botrányba eddig csak Fiorani bukott bele, Domenico Siniscalco gazdasági miniszter pedig lemondott az ügy miatt, miután Fazio elmozdításáért indított hadjárata hiábavalónak bizonyult.
Faziót nehéz lesz elmozdítni posztjáról, mivel a bankelnök nem a kormánynak, hanem az olasz Legfelső Banktanácsnak tartozik elszámolással, és ez az egyetlen testület, amely jogosult lenne a leváltására. A Banktanács azonban még a botrány kirobbanása után is teljes bizalmáról biztosította Faziót. Az élethosszig tartó megbízatással a zsebében Faziónak eszében sincs lemondani, ezzel éppen bűnösségét bizonyítaná. Bár az olasz szenátus múlt héten megszavazta a törvényt, amely hét évben korlátozná a bankkormányzók megbízatását, a módosítás Fazióra még nem vonatkozik.

A bankelnököt eddig egyszer sikerült megszégyeníteni: bár kiutazott a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi washingtoni találkozójára, nem szólalhatott fel Olaszország nevében. A megalázó jelenetet a Siniscalco helyére kinevezett új gazdasági miniszter – Fazio régi ellensége – Giulio Tremonti rendezte meg. Faziónak még mindig vannak szövetségesei: a jobboldali Északi Liga és a katolikus egyház is támogatásáról biztosította a pénzügyi vezetőt. Fazio minden nyomásnak ellenállhat, hiszen posztja be van betonozva. Elképzelhető, hogy a bankár még legjelentősebb kritikusait, így Berlusconit, is túléli. Néhány héten belül dönthet az államügyészség arról, hogy vádat emel-e Fazio ellen. A hivatallal való visszaélés az olasz törvények szerint három évig terjedő börtönnel büntethető.