Az Európai Parlament közlekedési bizottsága elfogadta a nemzetközi légi-biztonsági előírásokat be nem tartó légitársaságokról készítendő egységes lista bevezetését. A listának a képviselők szerint nem csak az EU-ban, hanem a világ minden táján közlekedő, nem biztonságos légitársaság nevét tartalmaznia kell.

A parlamenti bizottság nagy többséggel fogadta el a jelentést, amely szerint az Európai Bizottságnak egységes vizsgálati feltételeket kell szabnia. A képviselők szeretnék, ha a listát az interneten több helyen és az EU hivatalos lapjában is közzétennék, és ha a jegyértékesítőknek kötelességük lenne az utazók figyelmét felhívni a listára.

Az új szabályozás kötelezné az utazási irodákat, hogy ha a foglalás után az iroda mégis másik légitársasággal utaztatja ügyfeleit, arról azonnal értesítse az utazókat, bármilyen okból is történik a változás. Ha a lefoglalt légitársaság szerepel a feketelistán, az utazónak joga van kártérítést kérnie az utazási irodától, de kérheti az utaztatót arra is, hogy útját egy másik légitársaságon át szervezze meg.