Attól, hogy valaki egész nap a cégnél ül, a munkaügyi felügyelők nem minősítik át automatikusan a vállalkozói szerződést. Baj, ha tanu is van.

Bár az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) összesen 25 foglalkozás kapcsán rendezi a színlelt szerződéseket, a többi megbízási, illetve vállalkozási szerződéssel munkát vállalók továbbra sem aludhatnak nyugodtn. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ugyanis konkrétan meghatározott szempontok alapján minősíti át a színlelt szerződéseket.

A Világgazdaság birtokába került állásfoglalás szerint a munkaviszony elemeit öszszességében vizsgálják a felügyelők a jogviszony minősítésekor. Többek között elemzik az alá-fölé rendeltségi viszonyt, a munkavállaló rendelkezésre állását, a munkaadói utasítási, irányítási és ellenőrzési jog széleskörűségét, a munka rendszerességét.

Ha egy megbízási vagy vállalkozói szerződés színleltnek tűnik, még nem biztos, hogy a felügyelők átminősíthetik azt. Meg kell vizsgálniuk, vajon mi miatt hasonlít a szerződés munkaviszonyhoz. A Világgazdaság kérdésére válaszoló szakértők szerint például csak a munka rendszeressége miatt nem bizonyítható a színlelés. Így egy könyvelő gyakran megjelenhet a telephelyen, sőt helyben munkát is végezhet a megbízójánál.