Január 1-jétől három nagy beszállító és két áruházlánc tér át a papír alapú számlázásról az elektronikus ügymenetre. Az elektronikus számlázásnak köszönhetően kevesebb lesz a papírmunka, rövidül az adminisztráció, az APEH könnyebben végezhet ellenőrzéseket, és gyorsabban folyik be az adó az államkasszába.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara számításai szerint egy papíralapú számla költsége a nyomtatással, postázással, iktatással együtt meghaladja a száz forintot, ugyanez elektronikus úton kevesebb mint 33 forintból megoldható – mondta el Skopp Stephan.A magyarorszag.hu tudósítása szerint az ECR Hungary főtitkára szerint a nagy kereskedelmi cégek már modernizálták belső rendszereiket, egymás között azonban még ma is borítékban, papíralapon számláznak

Néhány nagy adózó 2003 tavaszán jelezte az APEH-nek, hogy szívesen bevezetné az elektronikus számlázást. A számviteli törvény ugyan bizonylatként elfogadja az elektronikusan aláírt e-számlát, az adózás rendjéről szóló törvény alapján azonban az e-számla nem tette lehetővé az áfalevonást. Az elektronikus számlázás jogi hátterét az APEH francia mintára, 2003 telén alakította ki, az e-számlázásról szóló pénzügyminisztérumi rendelet 2004 májusában lépett hatályba.

Az elektronikus számlázásnál az APEH többek közt azt fogja ellenőrizni, hogy megvannak-e a számla kötelező elemei, EDI rendszerű számlázásnál a felek kötöttek-e előzetesen írásbeli megállapodást (fokozott biztonságú elektronikus aláírással történő e-számlázásnál csak szóbeli megállapodásra van szükség), megvan-e a belső szabályozás és a kapcsolat a számlázás és a könyvelés között. Az elektronikus számlákat a jogszabály szerint elektronikus formában kell megőrizni – közölte Kovács Ferenc, az APEH adójogi főosztály főtanácsosa.