Egész sor különféle kínos témát tartogat Szaddám Huszein egykori iraki diktátor szerdán Bagdadban megnyíló pere, mert Irakban mindeddig nem történt meg azoknak a bűntetteknek a feldolgozása, amelyeket a diktátor 24 éves uralkodása alatt (1979-2003) az államhatalom elkövetett.

Súlyos teherként nehezedik az iraki politikára, hogy a rendszer 2003 áprilisában történt megdöntése óta nem alakultak meg az igazság feltárását szolgáló bizottságok, és nem tartottak a megbékélést előmozdítani hivatott konferenciákat.Katonai győzelmüket követően az amerikaiak csak tucatnyi magas rangú vezetőt tartóztattak le. Az ideiglenes iraki kormány különbizottsága eltávolította vezető beosztásából a Baath Párt néhány tagját, az egykori kínzók és besúgók többségét azonban egyelőre nem bántották. Szaddám Huszein pere szükségszerűen régi sebeket fog felszakítani. Külföldi megfigyelők véleménye szerint a győztesek és a vesztesek közötti árok mélyülni fog a per következtében.

A pert a televíziós közvetítések révén igen sokan követik majd nyomon. Főleg azok nem hagyják majd magukat megfosztani az élménytől, akik szenvedtek a hajdani diktátor alatt, vagy rokonaikat, szeretteiket veszítették el. Köztük van a jelenlegi iraki kormány több tagja, valamint számos ellenzéki politikus is. Az arab világban az iraki háború ellenzői közül néhányan kezüket dörzsölve várják a pert. Az Egyesült Államok külpolitikájának bírálói örülnek annak, hogy a volt diktátor leleplezésekre fogja felhasználni a bírósági tárgyalótermet, ami kínos lehet az amerikai kormány számára. Ide tartozik például a Szaddám Huszeinnek az 1980-1988 közötti iráni-iraki háborúban nyújtott amerikai segítség is.