A Fővárosi Bíróság kitiltotta a kamionokat a Dabason át vezető útról. Bíróság még soha nem kötelezett közútkezelőt súlykorlátozás elrendelésére.

A Környezetvédelmi Főfelügyelőség egy egyesület kérésére indított pert. “Az eljárást a zaj és rezgésmérések mellett az indokolta, hogy más eszközökkel (zajvédő falakkal, ablakcserével) nem lehetett biztosítani a nyugalmat, és az M5-ösön van lehetőség a település elkerülésére” – mondta Schaffer Gábor, a főfelügyelőség szakértője.

A megyei közútkezelő napokon belül elhelyezi a 7,5 tonnánál nehezebb járművek behajtását tiltó táblákat – mondták a társaságnál. A fuvarozókat viszont senki sem kötelezheti sztrádamatrica megvételére, így a kamionok valószínűleg ezentúl más alacsonyabb rendű utakon közlekednek.

Az ügyben alperesként részt vevő EMLA Környezetvédelmi Jogi Egyesület szerint az ítélet fordulatot hozhat. “Eddig hiába tüntettek bárhol, zártak le utakat, a forgalom ellen tiltakozva, csak az elkerülő út jelentett megoldást. A mostani ítélet reményt hozhat a forgalmas utak mentén lakóknak” – mondta Kiss Csaba, az EMLA jogásza.

Felmérések szerint Pest megyében Vecsésen, Üllőn, Monoron, Pilisvörösváron és Piliscsabán a legelviselhetetlenebb a forgalom. Lehetőség nincs más útra terelni a kamionokat, az ott élők hiába tiltakoznak. Tegnap a Zala megyei Lovásziban zárták le a településen át vezető utat.