Egy froridai bíróság ítélete szerint mindaddig nem használhatók bizonyítékként az állam rendőrsége által rendszeresített ‘Intoxilytzer 5000’ alkoholszondák által szolgáltatott eredmények, amíg a védelem képviselői nem képesek meggyőződni ezek működési mechanizmusáról.

Mivel ezek a szondák tulajdonképpen egyszerű számítógépek, ezért csak a rajtuk futó program forráskódjának a nyilvánosságra hozatala és a védelem általi megismerése révén várható el, hogy ne valamilyen “rejtélyes szerkezet” révén szülessenek egyesek bűnösségét megállapító ítéletek – áll a bíróság ítéletében.

A bírák nem a teljes nyilvánosság, hanem egy igazságügyi szakértő számára adnának hozzáférést a forráskódhoz, aki annak vizsgálata után sem tárhatná fel a részleteket.

Egy 1988-ban történt hasonló ügyben a védelem képviselői sikerrel bizonyították be, hogy a floridai rendőrség által akkoriban használt mechanikusan működő alkoholszondákat annak alkalmazottai utóbb olymértékben megváltoztatták, hogy azok eredménye többé már nem volt megbízható és eredményeiket nem lehetett a bíróság előtt felhasználni.