A világ legkevésbé fejlett országai számára a Kereskedelmi Világszervezet több időt biztosít atekintetben, hogy azok megvalósítsák a szellemi tulajdonjogok szervezet által megkövetelt szintű védelmét.

A genfi székhelyű nemzetközi szervezet beleegyezett abba, hogy az országok rendelkezésére álló határidő meghosszabbításával egyfajta rugalmas helyzetet teremtsen a nehéz helyzetben lévő gazdaságok számára a szabványokra, szerzői jogokra és a szellemi tulajdonjogok védelmének egyéb eszközeire alkalmazandó szabályozás bevezetésére.

A fejlett gazdaságok számára komoly aggodalmat jelent az, hogy csúcstechnológiás termékeiknek a fejletlen országok piacára történő bevezetésével nagyobb teret engednek a hamisított és kalóztermékek előállításának.

A WTO 32 olyan országot sorolt a legkevésbé fejlettek közé, s amellett foglalt állást, hogy az országonkénti megállapodás helyett inkább egyszerre teszi lehetővé a nemzetközi előírásoknak való megfelelés 2013 július 1-ig történő meghosszabbítását.

A kedvezményért cserébe az érintett országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem fogadnak el a már hatályos rendelkezéseiknél enyhébb szabályozást.