A Digital Video Broadcasting Forum nevű német vállalkozás egy új Digital Rights Management (digitális jogkezelő technológia, DRM) kifejlesztésén dolgozik. A minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést lehetővé tevő technológia várhatóan a Content Protection Copyright Management (CPCM) Standard nevet kapja.

A szabványosítani kívánt alkalmazás első változata már novemberben felkerült egy internetes oldalra és múlt héten a német szabványügyi bizottság Szerzői Jogvédő Alkalmazásokkal foglalkozó munkacsoportja (Copyright Protection Working Group, CPTWG) is megvitatta CPCM tervezetét.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) szerint az új szabvány az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) jóváhagyása után kerülhet ki a piacra. A szabad felhasználású szoftverek elterjedését szorgalmazó EFF reményei szerint a CPCM terjedését a jogszabályok nem fogják elősegíteni és elítélte a CPCM-et azért, mert az a hardvergyártókat is a technológiával kompatibilis eszközök gyártására kényszerítené. Az EFF szerint ha az Intézet jóváhagyja az új technológiát, akkor a sokat vitatott amerikai „broadcast flag”-nél is szigorúbb szabályozás jelenik meg az európai piacon.

Az un. „broadcast flag” egy olyan digitális jel, ami minden adással érkezik és tájékoztatja a vevőkészüléket, hogy egy csak adásra szánt jelről van szó. Ez technológiailag a teletext-re hasonlít. Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (Federal Communications Commission) egyik határozata szerint ezentúl csak olyan eszközöket lehet árusítani, amelyek nem engedik az ily módon megjelölt műsorok felvételét.

Ehhez képest a CPCM technológiát leíró dokumentumokból az derült ki, hogy az alkalmas felhasználói készülékekre vagy magánhálózatokra küldött és rádióadáson, internet-alapú szolgáltatáson valamint egyéb, kábelen terjedő szolgáltatásokon keresztül továbbított szerzői jogvédett tartalom védelmére és kezelésére.

A CPCM technológia alapját az ún. „engedélyezett domain” használata képezi, amely révén egyedileg válik lehetővé a felhasználók azonosítása. A CPCM alkotói egy egységes programnyelv kidolgozásával a jogvédett tartalmat teszik azonosíthatóvá, míg szabványok lefektetésével a felhasználói eszközök és külső kommunikáció interoperabilitását vezetik be és teszik teljessé a szerzői jogvédelmet.

Ez a fajta teljes szabályozottság egyes szakértők szerint a szabad felhasználású szoftverek végét jelentheti – egy minden változtatásnak ellenálló rendszer ugyanis nem egyeztethető össze a szabad szoftverek terjedésével. Cory Doctorow, az EFF munkatársa arra is figyelmeztetett, hogy a CPCM a nemzeti szerzői jogvédő előírásokat is felülírhatja, és lehetőséget teremthet az amerikai kulturális politika túlzott befolyására Európában.

Az EFF szándékai szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a CPCM bevezetését.