A WTO az Egyesült Államoknak és az EU ellen fellépő többi országnak kedvezett azzal a döntésével, melyben elítélte a genetikailag módosított termékekre kivetett behozatali tilalmat.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Argentína, Brazília, Kanada, India, Mexikó és Új Zéland a WTO vitrendezési mechanizmusát felhasználva lépett fel az EU által kivetett moratórium ellen. A panel ítéletét ugyan csak idén júniusban hozzák hivatalosan nyilvánosságra, de kiszivárgott értesülések szerint az 1000 oldalas jelentés fenntartja az idén februárban meghozott előzetes döntésben ismertetett álláspontot.

A végső döntésnek nem lesz azonnali gyakorlati hatása, hiszen egy olyan kereskedelmi moratóriumot érint, melyet az Unió 2004 áprilisában megszüntetett. Azóta újabb, megengedőbb szabályok vonatkoznak a genetikailag módosított növények (GMO-k) európai behozatalára. A döntés azonban jelentős lehet abból a szempontból, hogyan viszonyul az EU a GMO-khoz a jövőben.

A döntés állítólag elítéli azokat az európai országokat is, melyek az időközben megváltozott európai szabályoknál szigoróbban kezelik a GMO-k importját – ezek közé tartozik többek között Ausztria, Franciaország és Görögország is. Ezen országok vonatkozó szabályainak megválatoztatására már maga a Bizottság is vállakozott, azonban sikertelenül.

Egyes környezetvédelmi szervezetek szerint azon az állásponton vannak, hogy egy ilyen típusú politikai vita rendezésére nem a Világkereskedelmi Szervezet lenne hivatott. A Greenpeace és a Friends of the Earth Europe (FoEE) véleménye szerint ezúttal az Egyesült Államok és a biotechnológiával foglalkozó vállalatok kerekedtek felül. Az államok azonban továbbra is elrendelhetik a GMO-k behozatalának korlátozását, hiszen ebben az ügyben nem a miértekre, hanem a módszerek megválasztását kifogásolta a WTO. „A Világkereskedelmi Szervezet azt bizonyította, hogy képtelen megfelelően kezelni a környezetvédelmi és tudományos kérdéseket és a kereskedelmi érdekeket helyezi mindenek fölé” – fejtette ki álláspontját a Greenpeace egyik aktivistája.