Stavros Dimas biztos a közelmúltban egy Bécsben megrendezett konferencián beismerte, hogy a genetikailag módosított növények termesztése hosszú távon kockázatokat hordozhat magában. Ez az első alkalom, hogy a Bizottság egy magas rangú tisztviselője nyíltan a génkezelt növények termesztését ellenzők érvei mellett foglalt állást.

A konferenciát megrendező és jelenleg az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria a genetikailag módosított növények (GMO-k) egyik leghangosabb ellenzőjének minősül. Vele egy táborba tartozik Görögország, Olaszország és Luxemburg is, míg az Egyesült Királyság támogatja a GMO-k terjesztését. Sok ország azonban nem foglal igazán állást a kérdésben.

A osztrák elnökség egyik nyíltan vállalt célkitűzése az, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálja felül a GMO termékek engedélyezésére vonatkozó jelenlegi szabályokat azokra az emberi és környezeti kockázatokra tekintettel, amelyeket ezek a termékek állítólag magukban hordoznak. Ausztria idén tavasszal már felhívta az európai környezetvédelmi miniszterek figyelmét a kérdésre amikor nagyobb átláthatóságot követelt a területen érvényes jogszabályalkotásra vonatkozóan.

Dimas biztos nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatában támogatta az EFSA döntési mechanizmusának felülvizsgálatát is azzal, hogy kijelentette: az EFSA nem alkalmas arra, hogy megbízható képet adjon a GMO-k hosszú távú hatásairól.

Dimas véleménye azonban még nem jelenti azt, hogy a Bizottság hivatalos álláspontja rövid időn belül megváltozna a kérdésben. Ezt erősítette meg Boel mezőgazdasági biztos, aki kiemelte, hogy a Pármában székelő európai szervezet minőségi standardjai maximálisan megbízhatóak. Ennek ellenére számos régi EU tagállam máig húzódozik és fenntartja a GMO-k behozatali tilalmát, továbbá több nemzetközi civil szervezet is markánsan a génkezelt növények európai termesztése ellen foglal állást.

A GMO-k termesztését propagáló csoportok érvei szerint végső soron a farmerek és fogyasztók választási szabadságát érintené és ezért elfogadhatatlan lenne az importtilalom európai szintű kiterjesztése.

A kérdés természetesen még nyitott: a Bizottság a konferenciasorozat és a konzultációs folyamat lezárultával dönt arról, hogy szükségesnek tart-e további lépéseket tenni a kérdésben vagy megfelelőnek ítélve a jelenlegi szabályozási szintet egy időre legalábbis leveszi napirendjéről a génkezelt növények kérdését.