Versenyellenesnek tartják több európai országban az Apple zeneáruházát, amelyből csak a cég által gyártott lejátszókra lehet feltölteni a megvásárolt zeneszámokat. Már több per is folyamatban van a cég ellen.

Az állami fogyasztóvédelmi szervezetek több európai országban is azt követelik a legsikeresebb internetes zeneáruházat, az i-Tunest üzemeltető Apple-től: tegye lejátszhatóvá az üzletéből letöltött számokat más cégek készülékein is. Jelenleg ugyanis csak a – szintén az Apple érdekeltségébe tartozó – i-Pod lejátszókra lehet technikai korlátok nélkül letölteni az internetes boltban megvásárolt zenéket. (Magyarországról nem lehet használni az i-Tunes internetes boltot.) Az Apple egyébként a legtöbb országban egyeduralkodó az internetes zenepiacon, tavaly több mint egymilliárd dollárt költöttek el a fogyasztók.

Nagy-Britanniában a versenyhivatal már tavaly kezdeményezte, hogy az uniós versenyhivatal indítson vizsgálatot a cég árazási gyakorlata ellen, mondván, semmi sem indokolja, hogy a franciáknak 99 eurócentért (körülbelül 250 forintért) adja a cég a számokat, míg a briteknek ugyanazt 99 pennyért, azaz majdnem négyszáz forintért.

Most új front nyitott Európa az Apple ellen. A napokban versenyjogi aggályait fejezte ki a svéd és a norvég fogyasztóvédő szervezet is, sőt a brit lemezipar érdekvédelmi szervezete is arra szólította fel a társaságot: legyenek más gyártók lejátszóin is meghallgathatók az i-Tunes áruházból letöltött számok.

Az érintett országokban működő Apple-leányvállalatok egyelőre nem reagáltak a kérésekre.