Az Európai Bizottság közzétenné az EU strukturális alapjaiból támogatottak adatait, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap szerint a Bizottság hamarosan felkéri a tagállamokat, hogy tegyék közzé a támogatásban részesült cégek, projektek és összegek listáját. A tervek szerint a közeljövőben csak azok kaphatnak támogatást a strukturális alapokból, akik vállalják a nyilvánosságot. Kivételt képeznek ez alól az EU szociális alapjából részesülők.

A strukturális alapok az EU költségvetésének harmadát teszik ki, amely a 2007-2013-as időszakban több mint 300 milliárd eurót jelent. A Sim Kallas csalás elleni ügyekkel foglalkozó biztos által előterjesztett javaslat része annak a bizottsági kezdeményezésnek, melynek célja az átláthatóság növelése. A testület korábban arra szólította fel a tagállamokat, hogy hozzák nyilvánosságra a mezőgazdasági támogatásban részesülők listáját. Több tagállam, például Nagy-Britannia és Hollandia eleget tett a kérésnek, míg más tagországok, mint például Németország az adatvédelmi szabályozásra hivatkozva nem tett közzé listát.

Még 2005-ben derült ki, hogy a holland mezőgazdasági miniszter Cees Veerman 2004-ben 190,000 eurót, a szlovák agrárminiszter, Simon Zsolt cége pedig 2003-ban 200,000 eurót kapott az EU-tól. Albert, monacói herceg Franciaországból kap támogatást, 2004-ben állítólag 287,000 euróval lett gazdagabb az európai büdzséből.