Biztos bukás vár az államfő legfőbbügyész-jelöltjére a jövő héten tartandó parlamenti szavazáson. Sólyom László ennek ellenére lehet, hogy a következő körben is kikerüli az előzetes egyeztetést.

Bár a hivatalos frakciódöntés még mindenütt hátravan, biztosnak tűnik, hogy a jövő hétre tervezett parlamenti szavazáson a kormánypártok egyike sem támogatja majd a köztársasági elnök legfőbbügyész-jelöltjét. Sólyom László egy múlt év végi ígéretét betartva a párokkal való egyeztetés nélkül választotta ki a posztra Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét. A választások, illetve a kormányalakítás miatt a jelölés ügye azonban annak ellenére sem került még a Ház elé, hogy a 2000-ben megválasztott Polt Péter legfőbb ügyész megbízása május 16-án lejárt. Poltot utódja megválasztásáig a helyettes legfőbb ügyész, Belovics Ervin helyettesíti – a jelek szerint még egy jó darabig, hiszen biztosra vehető, hogy az államfő jelöltje elbukik az MSZP és az SZDSZ ellenállásán.

Bár hivatalosan eddig egyik kormánypárt sem érvelt Horányi ellen, név nélkül nyilatkozó MSZP-s források már jó ideje egyértelművé tették: kizárt, hogy áldásukat adják a köztárasági elnök választottjára. Az első elutasító nyilatkozatok még Horányi ügyészségi tapasztalatait kevesellték, később azonban világossá vált, hogy a két éve még főügyészi szóvivőként dolgozó szegedi ügyész Polthoz való kötődését kifogásolják. “Horányival nem várhatnánk érdemi változást az ügyészségen” – erősítették meg a jelölt múltjával kapcsolatos aggályokat szabad demokrata források is.

A kudarc miatt az államfőnek így várhatóan annak ellenére új jelöltet kell majd választania, hogy az ellenzéki pártok egységesen felsorakoznak Horányi mögött. Fideszes nyilatkozók valószínűsítik, hogy a kormánypártok már csak az államfő “megleckéztetése” kedvéért is nemet nyomnának Sólyom választottjára, jelzésként, hogy “így jár, aki megkerüli az egyeztetést olyan ügyekben, amelyekben ki szokás kérni a szavazásra jogosultak véleményét”. Ha így vesszük, az államfő valóban öngólt lőtt Horányival, illetve a tárgyalások mellőzésével, hiszen presztízsszempontból mindenképpen rosszul fest, ha a parlament leszavazza a köztársasági elnököt.

Az államfő környezetéből származó források ennek ellenére nem zárják ki, hogy Sólyom László másodjára sem kéri ki a pártok véleményét. A kérdés az, hogy bevállalja-e az ismételt elutasítást, vagy a kudarc beismerését választja azzal, hogy mégis tárgyalni hívja a döntéshozókat.