Felemás eredményt hoztak az első tankönyvmásolási feljelentések: Szegeden a kiadók adták fel a harcot, a fővárosban viszont a beperelt másoló tért jó útra.

Õszre tűzi ki a Szegedi Városi Bíróság az ország első tankönyv-fénymásolási perének tárgyalását, s valószínűleg már akkor ítélet születik. Az ügyészség pénzbüntetést kért a szerzői jogok üzletszerű megsértésével vádolt férfira, a bírság azonban az ügy kárvallottjai szerint aligha tántorítja el a nagy tételben ezzel foglalkozó “vállalkozókat”.

“Nem hozott változást a feljelentés, az egyetem környékén mindmáig gomba módra szaporodnak a fénymásolók, és a forgalmunk sem emelkedett” – mondta Szőnyi Etelka, a JATE Press Kiadó igazgatója. Számításaik szerint a fénymásolás miatt feleannyi fogy a könyveikből, mint amennyi reális lenne. A kiadó félévente ötven jegyzetet ad ki 300–1500 példányban, vagyis kétezer forintos átlagárral számolva évi több tízmilliós a káruk. A hatóság azonban másképp számol: Szőnyi szerint csupán néhány ezer forintos kárt állapított meg a hasonló, bíróságig nem jutó ügyekben.

Eredménnyel járt viszont a főváros első hasonló eljárása – mondja Csuka Tünde, a korábban szintén jegyzetmásolásért feljelentést tevő Perfekt Rt. kiadó igazgatója. A zuglói ügyben is vádemelési javaslat született, s Csuka szerint a feljelentett fénymásoló már nem működik a Budapesti Gazdasági Főiskola pénzügyi kara mellett. A Perfekt anyavállalatának, a Nemzeti Tankönyvkiadónak évente százmilliós bevételkiesést okoz a másolás – mondta Jókai István, a kiadó igazgatója.