A jövő évtől felkerülnének az APEH honlapjára az evások. Az intézkedés az adóhivatal szigorítási kurzusának lehet a része, az adóbeszedés hatásosságának javulását várják tőle. Keményebb fellépést ígérnek a fiktív cégek ellen.

Kőkemény fellépéssel fokozná az adóbeszedés hatásosságát az APEH. Egyrészt fokozottan élne a nyilvánosság fegyverével, másrészt – ha erre a jogalkotótól felhatalmazást kap – az eddigieknél súlyosabb szankciókat alkalmazna. Új intézkedés, hogy jövőre az evások adatai (elnevezés és adószám) is felkerülnek az APEH honlapjára, feltéve persze, hogy a vonatkozó jogszabály-módosítást elfogadja a parlament. Az adóhivatal honlapján a többi között a minősített (kiemelten jó) adózók és az áfaalanyok már most fel vannak tüntetve. Hogy az evások miért kerülnek fel melléjük, az adóhivataltól nem sikerült megtudnunk, ígéretük szerint erről ma tájékoztatják lapunkat. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a konkrét ügyet nem kívánta kommentálni, csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatkezelés szabályai nincsenek rögzítve a jogszabályban.

Részben a nyilvánosság erejét használná fel egy új szankció, az adószám felfüggesztése. A javaslat szerint ha bebizonyosodik, hogy az adott cégnek fiktív a székhelye, nincs bejelentve a szervezeti képviselője, illetve a megadott címen nem elérhető, felfüggeszti az adószámot az adóhatóság. Erről hirdetmény útján tájékoztatnák a fiktív céget, hiszen sem székhelye, sem szervezeti képviselője nem ismert vagy nem elérhető. Az illetékes adóhivatal hirdetőtábláján és az APEH honlapján is megjelentetné a cég adatait, valamint a felfüggesztés tényét, vagyis a nyilvánosságot is tájékoztatná a fejleményekről.

Az elképzelések szerint a fiktív székhelyre az is bizonyíték lehet, ha egymás után két hivatalos levél érkezik vissza címzett ismeretlen jelzéssel. A felfüggesztés egyik következménye az lenne, hogy a cég nem írhatná le az áfát, a másik pedig az, hogy közösségi adószámát is felfüggesztenék. A társaságoknak persze lenne lehetőségük fellebbezni a szankció ellen, a felfüggesztés ideje alatt keletkezett áfától azonban örökre elbúcsúzhatnának. A tervek szerint ha három hónap felfüggesztés után nem kerül elő új bizonyíték, és ha az adózó nem fellebbezett, az adóhatóság törli az adószámot.

Az adóhivatalt a behajtási oldalon is erősítené az új törvény. Ennek egyik eleme az lesz, hogy a vám- és pénzügyőrség általános adócsalások ügyében is nyomozhat. A jogszabály a többi között a munkajellegű adócsalásokat és a színlelt szerződéseket nevesíti. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzügyőrség fegyveres szervként járhat majd el ezekben az ügyekben.

Jövőre minden adatszolgáltatást és minden befizetést az adóhivatalnak kell címezni, így például nem kell külön adatot szolgáltatni az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságnak. Ami még fontosabb: a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat jövőre szintén az APEH-nek kell címezni, ezután a hivatal továbbítja az összeget a pénztárnak. Azzal, hogy minden befizetés egy helyen fut majd be, egyrészt egyszerűbbé válik az adózók feladata, de ami még fontosabb, az adóhivatal sokkal hamarabb bukkanhat az adóelkerülők nyomára.