Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén köszöntek el kollégái Bagi Istvántól, akinek június 17-én járt le kilencéves alkotmánybírói mandátuma.

Bagi István távozásával tíztagúra csökkent a testület létszáma. Jövő tavasszal további három alkotmánybíró távozik a Donáti utcából: Erdei Árpádnak és Kiss Lászlónak 2007. március 10-én, Harmathy Attilának negyven nappal később, április 20-án jár le a mandátuma.

Az Alkotmánybíróság személyi összetétele jelentősen változott az elmúlt időszakban, hiszen a jelenlegi tíz alkotmánybíróból ötöt (Balogh Elemért, Bragyova Andrást, Holló Andrást, Kovács Pétert és Paczolay Pétert) az elmúlt kilenc hónapban választotta meg az Országgyűlés. Az, hogy az alkotmányvédő grémium a jövőben is megőrizhesse működőképességét, az alkotmánybírákat jelölő parlamenti bizottság tevékenységén is múlik.

A hét krónikájához tartozik, hogy június 20-án összeült a parlamentben az alkotmánybírákat jelölő bizottság. Szili Katalin házelnökön kívül a bizottság tagja Vastagh Pál (MSZP), Fodor Gábor (SZDSZ), Répássy Róbert (Fidesz), Rubovszky György (KDNP) és Dávid Ibolya (MDF). Az Országgyűlés elnöke megkérte a frakciókat, amennyiben lehetőséget látnak olyan jelöltre, akit a parlament kétharmados többséggel támogatna, hogy július 3-ig adják meg jelöltjeik nevét Bagi István június 17-én megürült posztjának betöltésére. Szili Katalin azt is jelezte, ha nem találnak ilyen személyt, az ősz folyamán már négy jelöltről folytatják majd a tárgyalást, mivel 2007 első négy hónapjában további három alkotmánybíró a mandátuma jár le. A házelnök a frakciók állásfoglalását kérte arról, hogy továbbra is lehetséges legyen-e az alkotmánybírák újrajelölése, illetőleg ismét felmerült, hogy esetleg 12 évre lehessen meghosszabbítani a testület tagjainak kilenc évre szóló mandátumát.