A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a hazai és uniós konzultációk után meghozott ármegállapító határozatával tovább élénkíti a szélessávú internet-hozzáférések piacán a szolgáltatók közötti versenyt, ezzel hozzájárul az ADSL-szolgáltatás kiskereskedelmi árának további
csökkentéséhez.

A határozat egyben megteremti annak a lehetõségét, hogy a már huzamos ideje ADSL-t használó, de még mindig a korábbi magasabb árakat fizetõ ügyfelek elõfizetési díjaiban is érvényesülhessen a piacon megfigyelhetõ árcsökkenés, jelentette be az NHH csütörtökön.

Az NHH az öt jelentõs piaci erejû szolgáltatóra kirótt, kiskereskedelmi árakon alapuló nagykereskedelmi árszabályozással – az úgynevezett retail minus módszerrel – jelentõsen javítja a szolgáltatók közötti verseny feltételeit, lehetõvé teszi a kiskereskedelmi árak további csökkentését, illetve egyes területeken új szolgáltatók piacra lépését.
A Magyarországon újdonságnak számító szabályozási módszer bevezetésével az NHH Tanácsának az a célja, hogy mind az öt kötelezett nagykereskedelmi szolgáltató – Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom (T-Com) és Monortel – területén a hatékonyan mûködõ internetszolgáltatók megfelelõ árréssel vehessék igénybe a nagykereskedelmi szolgáltatást, és így versenyképes ADSL-ajánlatokkal jelenhessenek meg.
A határozat szerint az öt kötelezett szolgáltatónak az internetszolgáltatók számára országos hozzáférést kell biztosítani, ami jelentõsen megkönnyíti a verseny beindulását azokon a területeken, ahol ma még nincsenek jelen a helyi vezetékes szolgáltatótól független internetszolgáltatók.
A március végi adatok szerint Magyarországon 455 ezer ADSL-elõfizetés volt, több mint 90 százalékban a Magyar Telekom és az Invitel szolgáltatási területén. Ez a két cég az internetszolgáltatók részére eddig is biztosított országos nagykereskedelmi hozzáférést.

A most kihirdetett határozat alapján a verseny a másik három szolgáltató – az Emitel, a Hungarotel és a Monortel – szolgáltatási területén is beindulhat, ezért elsõsorban itt lehet számítani a kiskereskedelmi árak csökkenésére is. A szabályozás újdonsága, hogy hozzájárul a régebbi felhasználók elõfizetési díjának csökkentéséhez is, mivel az új szerzõdések mellett a megújítottak nagykereskedelmi díjaira is kiterjed.
A határozat olyan árrést biztosít az internetszolgáltatóknak, amely az NHH Tanácsa szerint a kiskereskedelmi árak folyamatos csökkenése mellett is elegendõ ahhoz, hogy a verseny az ADSL-szolgáltatások piacán élénküljön.
Az NHH féléves periódusokban vizsgálja felül a szabályozás alapját jelentõ kiskereskedelmi árszintet. A jelenleg folyamatban lévõ felülvizsgálat nyomán – várhatóan egy hónap múlva – jelennek meg a 2005 második félévi, illetve még kora õsszel a 2006 elsõ félévi kiskereskedelmi árakon alapuló új nagykereskedelmi árak.

A határozatban megállapított nagykereskedelmi árak árplafon jelleggel mûködnek, azaz a kötelezett szolgáltatók – az egyenlõ elbánás elvének betartása mellett – olcsóbban is nyújthatják a szolgáltatást kiskereskedelmi partnereiknek.