Szeptembertől nem lesz szükség a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozóira. Legalábbis a rendőrségen nem. A kizárólagosan adócsalás felderítésére specializálódott százhetven fős egység hatáskörét ugyanis átveszi a vám- és pénzügyőrség.

Rövidesen jelentősen átszervezik a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI). Ha a Pénzügyminisztérium törvényjavaslata hatályba lép, a magyar FBI-nak meg kell válnia az alig két éve odakerült pénzügyi nyomozó főosztálytól. Ez több mint százhetven nyomozót érint. A napokban a parlament elé kerülő jogszabály a vám- és pénzügyőrség hatáskörébe helyezné az adócsalás vizsgálatát, ezt jelenleg kizárólag az NNI említett főosztálya végzi.

Az adónyomozók eredetileg az APEH kötelékében dolgoztak, 2003. január 1-jével azonban testületileg átcsoportosították őket az Országos Rendőr-főkapitánysághoz önálló egységként, pénzügyi nyomozó főigazgatóság elnevezéssel. A négyszáz fős civil csoport nem sokáig örülhetett függetlenségének. 2004. július 1-jével beolvasztották a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságból átalakult NNI-be. A munkatársak egy része a megyei főkapitányságok gazdaságvédelmi osztályára került, nagyjából százhetvenen maradtak közalkalmazotti státusban a nyomozó irodánál, de sokan voltak, akiknek nem jutott megfelelő beosztás, és inkább távoztak a rendőrség kötelékéből.
A főosztály évente háromezer eljárást indít adócsalás gyanúja miatt. Többmilliárdos ügyeket derített fel, fantomcégek százait buktatta le.
A büntetőeljárásról szóló törvényt a pénzügyi tárca ez év szeptember 15-től módosíttatná. Ettől az időponttól kezdve az új adócsalási ügyekben már a vám- és pénzügyőrség munkatársai nyomoznának, vagyis munka nélkül maradnának az NNI szakemberei.

A törvényjavaslat nem tesz említést arról, mi lesz az utóbbi években meglehetősen hányatott életű egység sorsa. A rendőrséget nem tájékoztatták a készülő törvényjavaslat tartalmáról, sőt az után sem kaptak hivatalos tájékoztatást, hogy a kormány két héttel ezelőtt benyújtotta a parlament elé.

A nyilatkozó rendőri vezetők két lehetséges megoldást látnak. Átveheti a teljes főosztályt a pénzügyőrség. Akkor viszont bajban lesznek a rendőrök, hiszen több száz nyomozás van folyamatban, és szeptember 15-ig vélhetően több száz további eljárás indul. Ezek befejezésére nem marad szakember. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vámosok nem veszik át az alakulatot. Akkor viszont a pénzügyi nyomozókra vár megpróbáltatás, a folyamatban lévő eljárások kifutása után ugyanis nem lesz munkájuk, és minden valószínűség szerint fel kell számolni ezeket a státusokat. Csak reménykedhetnek abban, hogy egykori anyacégük, az APEH visszafogadja őket.