Ezen a héten Finnország veszi át az EU soros elnöki posztját. A külügyminiszterek találkozóján a fő téma a WTO tárgyalások állása lesz, míg az Európai Bizottság a Nabucco gázvezetékről tesz közzé jelentést. Összeülnek a környezetvédelmi miniszterek is, a Parlament pedig a jövő heti plenáris ülésre készül.

Tanács

A finn elnökség egyik kiemelt témája a bővítés lesz, hiszen ősszel esedékesek a Románia és Bulgária felkészüléséről szóló jelentések, míg a Törökországgal folytatódó tárgyalások továbbra is akadozhatnak. „Az Európai Tanács úgy döntött, hogy 2006 decemberében, a finn elnökség végén minden oldalról megvitatja a jövőbeli bővítések kérdéskörét. Finnország célja, hogy addigra új konszenzust találjunk” – jelentette ki Matti Vanhanen finn kormányfő a múlt héten (2006. június 22.) a parlament előtt.

A finnek várhatóan alternatív terveket dolgoznak majd ki az Európai Alkotmány jövőjével kapcsolatban és az EU és Oroszország közötti viszony javulását is szeretnék elérni.

A külügyminiszterek genovai találkozóján csütörtökön (2006. június 29.) a WTO tárgyalások állásáról lesz szó, amelyek azért kerültek holtpontra, mert sem Amerika, sem Európa nem enged mezőgazdasági támogatásaiból.

Találkoznak a környezetvédelmi miniszterek is, akiknek fő napirendi pontjai a génkezelt kukorica, valamint az üvegházhatású gázok lesznek. Európában immár két éve növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátása, miközben a Kiotói megállapodás szerint a tagállamoknak 2012-re 8 százalékkal az 1990-es év szintje alá kellene csökkenteniük kibocsátásukat.

A G8-ak külügyminiszterei csütörtökön (2006. június 29.) ülnek össze Moszkvában és az iráni atomdossziéról, valamint az EU Iránnak tett ajánlatáról tárgyalnak.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben csendes lesz a hét, a képviselők a jövő heti plenáris ülésre készülnek. Josep Borrell, az EP elnöke Dániában tesz látogatást, ahol a nemzeti törvényhozás képviselőivel találkozik.

Hétfőn (2006. június 26.) az EP képviselők a nyugat-balkáni országokból (Albánia, Macedónia, Szerbia, Montenegró) érkezett parlamenti honatyákkal találkoznak. Az ülés témája a regionális együttműködés lesz. Az ülésen felszólal Olli Rehn bővítési biztos, valamint Doris Pack és Elmar Brok parlamenti képviselők is.

Európai Bizottság

Andris Piebalgs energiaügyekért felelős biztos ezen a héten mutatja be terveit a 3400 kilométer hosszú Nabucco gázvezeték építéséről, amely Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül ívelne. A Bizottság szerint hosszútávon elengedhetetlen, hogy Európa gázpiacát összekössék a Kaszpi-tengeri régióval.

A kábítószerrel való visszaélés és kereskedelem elleni világnapon a Bizottság konzultációt indít a kábítószer használatról.