A horvát parlament pénteken módosította az ingatlantörvényt, s az Európai Unió kívánalmainak megfelelően egyszerűsítette a külföldiek ingatlanvásárlására vonatkozó eljárást.

A horvát televízió péntek esti beszámolója szerint a Horvátországban ingatlant vásárolni szándékozó külföldi állampolgároknak a jövőben elegendő lesz ehhez az igazságügyi minisztérium engedélye, míg korábban szükség volt a külügyminisztérium jóváhagyására is.Horvátország kölcsönösségi alapon engedélyezi külföldiek számára az ingatlanszerzést, csak akkor juthatnak horvátországi ingatlanhoz, ha ezt az ő országukban is engedélyezik horvát állampolgároknak.

Áprilisban az Európai Unió bírálta a horvát kormányt, mert diszkriminatívnak találta a külföldiek ingatlanvásárlására vonatkozó szabályozást, miután Olaszország panasszal élt az Európai Bizottságnál olaszok hátrányos megkülönböztetése miatt.

Az elmúlt öt ében 7300 kérelemből összesen 2700 esetben engedélyezték Horvátországban külföldiek ingatlanvásárlását, elsősorban az Adriai-tenger mentén, a valóságos szám azonban szakemberek szerint ennél jóval nagyobb, eléri a 45 ezret is a törvény hiányosságai miatt.