Az EP arra szólítja fel Romániát, megfelelő esetben engedélyezze a gyerekek nemzetközi örökbefogadását. A képviselők többsége aláírta az erről szóló írásbeli nyilatkozatot, így ez a parlament hivatalos álláspontjának tekinthető.

Az írásbeli nyilatkozat szerint a Románia által is aláírt, „a nemzetközi örökbefogadásról szóló hágai egyezmény a gyermekkereskedelem elleni harc tekintetében elengedhetetlen óvintézkedéseket ír elő, és előnyben részesíti a gyermekek mindenek fölött álló érdekeit”.

A román hatóságok azonban 2001 júniusában nemzetközi örökbefogadási moratóriumot léptettek életbe, ezt a szabályozást 2005. január 1-jén egy gyermekek védelméről szóló törvény váltotta fel.

„A moratórium 2000. december 1-jéig visszamenőleges hatállyal érvényes, és emiatt kíméletlenül félbeszakították több ezer örökbefogadási kérelem vizsgálatát” – áll a szövegben.

A román kormány egyelőre nem válaszolt a 2001-es moratórium idején benyújtott kérelmek rendezését sürgető európai parlamenti felszólításra, pedig időközben egyes örökbefogadók és gyerekek között szoros kapcsolat alakult ki.

Az EP ezért „felhívja a román hatóságokat, komolyan vegyék figyelembe az Európai Parlament véleményét, és késedelem nélkül vizsgálják meg ezeket a függőben lévő ügyeket, mert a gyermekek érdekei mindenek fölött állnak, és engedélyezze a nemzetközi örökbefogadásokat, ha azok helyénvalóak”.