Jelentős változásokat hoz majd az Országgyűlés által tegnap véglegesen elfogadott törvénycsomag. Az adókerülők és figyelmetlenek komoly bírságokra, boltbezárásra is számíthatnak.

Bár az eredeti tervekhez képest több ponton módosultak a kormány által előterjesztett megszorító intézkedéscsomag elemei, a lényeg változatlan maradt: lényegében mindenki többet adót és járulékot fizet, mint korábban; aki pedig vétkezik, az komoly bírságra számíthat.

Az áfa-törvény kapcsán megszavazott legfontosabb változás, hogy megszűnik a 15 százalékos áfakulcs, s a körébe eső termékek is a magasabb, 20 százalékos kulcs alá esnek ezentúl. (Korábban szóba került a 17 és 23 százalékos megoldás is.)
Több ponton módosul például a személyi jövedelemadózás: szűkül a kedvezmények köre és megemelkedik az eddig nulla százalékos kamat és árfolyamnyereség adó. Az újautó-tulajdonosok szívhatják a fogukat, a teljesítményarányos gépjárműadó ugyanis az első évben kedvezőtlenebb, mint az eddigi súlyadó, a kor előrahaladtával azonban egyre jobban jár a gépjárműtulajdonos.
Az állami szférában nő a járulékfizetési kötelezettség, míg a magánszférában az állam meghatározza a befizetések nyugdíjra fordítandó minimális hányadát, valamint a tőke fialtatásának a maximális díját is.

Számos termék jövedéki adóterhe emelkedik a jövőben, az a kereskedő pedig, akit rajtakapnak jövedéki adócsaláson, számíthat boltja bezárására.
Az Országgyűlés által elfogadott törvények alapján a vállalkozások és – bizonyos jövedelem felett – a magánszemélyek is különadó, úgynevezett szolidaritási adó megfizetésére kényszerülnek. A bankok efelett még – a kedvezményes hitelek után – járadék fizetésre is kötelezettek lesznek.

Változnak a beruházások adókedvezményének szabályai is: a módosítás magasabb létszámnövekedést ír elő a beruházások adókedvezményéhez. A kis- és közepes vállalkozások a jövőben akkor is jogosultak – három évig – az évi 6 milliós adókedvezményre, ha nem új, hanem használt eszközzel végzik a fejlesztést. Mezőgazdasági termékek feldolgozására viszont – az uniós szabályokkal összhangban – nem jár adókedvezmény.
Változik az eddig oly népszerű eva szabályrendszere is. A legfőbb változás, hogy szeptember végétől az adó mértéke nem 15, hanem 25 százalék lesz. Ráadásul az éves adó várható mértékét december 20-ig kell átutalni az államkasszába.
Leegyszerűsödtek viszont a házipénztár után fizetendő adó alapjának meghatározásával kapcsolatos szabályok az Országgyűlés által elfogadott törvényben az eredeti javaslathoz képest.

Gondoskodott az állam az adófegyelemről is: a legnagyobb várható hatása annak az intézkedésnek lehet, hogy az adószám felfüggeszthető, valamint törölhetővé válik.