Az EU majdani bűnügyi nyilvántartásának létrehozása 4 millió euróba kerül majd – derül ki a Bizottság megvalósíthatósági tanulmányából.

Amennyiben a rendszer biometrikus adatokat is tartalmaz, az további 2 millió euróval fejeli meg a költségeket, ám ha csak a nem EU-tagbéli bűnözöket vennék lajstromba, akkor negyven százalékkal olcsóbb lenne a nyilvántartás létrehozása – állítja a tanulmány.

A 4 millió euróban nincs benne a tagállamok azon költsége, mely a saját IT-rendszerük átállításából keletkezik. Az elemzés szerint a nyilvántartás leginkább szöveg-alapú adatokat tartalmazhat majd (már csak azért is, mert a nemzeti rendszerek legtöbbje efféle adatot tárol), ám ez nagyobb hibalehetőségre adhat okot (személycsere).

A biometrikus adatok felvétele bár megbízhatóbbá tenné a rendszer működését, ezzel egyidejűleg azonban adatvédelmi aggályokat vethet fel.

A Bizottság a bűnözők nyilvántartásának kifejlesztéséhez ugyanazt a technikai platformot kívánja használni, mint a schengeni információs rendszerhez, ám kiemeli, hogy az adatbevitel és a hozzáférés tekintetében a két szisztémát szigorúan elválasztják majd egymástól. Bármely további jogalkotási javaslatot alapos hatáselemzésnek kell alávetni – teszi hozzá a hatástanulmány.