Továbbra is a diákok testi bántalmazásával és az adatok védelmével kapcsolatban érkezik a legtöbb beadvány az oktatási ombudsmanhoz, de kialakulóban vannak új ügytípusok is.

Minden eddiginél hangsúlyosabban jelennek meg a modern technikával kapcsolatos adatvédelmi kérdések az iskolai életben: az oktatási jogok biztosához tavaly már iskolai kártyás beléptetővel, térfigyelő rendszerekkel és intézményi kérdőíves adatgyűjtéssel kapcsolatos beadvány is érkezett. Mindez abból a beszámolóból derül ki, amelyet az ombudsman tegnap hozott nyilvánosságra a 2005-ös évről.

“Előtérbe kerültek ezek a kérdések, s máris látszik, hogy a közeljövő legnagyobb problémáit, vitáit a kamerás mobiltelefonokkal kapcsolatos ügyek okozzák majd” – kommentálta a tendenciákat Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman.

A jogvédő szerint egy másik új problémakör a társaiktól eltérő étkezési igényű, például lisztérzékeny vagy cukorbeteg gyermekekkel való bánásmód kérdése. “Volt olyan óvónő, aki az iránt érdeklődött, köteles-e külön gondoskodni egy cukorbeteg gyermekről, egy anya pedig azért fordult hozzám, mert az iskolai menzán nem melegítették meg lisztérzékeny fiának az otthonról hozott ebédjét” – mondta az ombudsman.

Az oktatási jogok biztosa egyébként végül bizonyos korlátozással nem találta kifogásolhatónak a kártyás beléptető rendszert, az iskolai térfigyelő kamerákat viszont jogszerűtlennek minősítette. Az intézményen belüli felméréseket csak a szülők beleegyezésével lenne szabad kitöltetni a tanulókkal, a sajátos étkezési vagy nevelési igényű gyermekekről pedig minden esetben gondoskodni kell.

A jelentésből ugyanakkor az is kitűnik, hogy nem csökkent a korábban is sok problémát okozó ügyek száma sem, így nem érkezett a korábbi évekhez képest kevesebb beadvány testi fenyítésessel, iskolán belüli erőszakkal, mobiltelefon-használattal és öltözködési, hajviseleti korlátozással kapcsolatosan sem. Ezek nagy többségében a jogvédő a tanuló elleni jogsértést állapította meg.

A beszámoló szerint továbbra is jogilag problémás az úgynevezett eltanácsolás, vagyis amikor az igazgató behívatja a szülőt, és azt “javasolja”, vigye el gyermekét másik iskolába, valamint hogy a sajátos nevelési igényű gyermekeket gyakran egyetlen iskola sem fogadja.

Megemlíti a beszámoló a tavaly nagy sajtóvisszhangot kapó ügyeket, így az érettségi kiszivárgásának botrányát, a felvételi pontszámítással kapcsolatos problémákat és a négy felsőoktatási intézmény által jogszerűtlenül szedett térítési díjak ügyét is.