Az Európai Bizottság július 12-i döntése az EU történetének eddigi legmagasabb, 280,5 millió eurónyi büntetés befizetésére kötelezi az amerikai szoftveróriást. A Microsoft bejelentette fellebbezését a döntés ellen.

2004-ben az Európai Bizottság arra kötelezte a Microsoftot, hogy 2005 decemberéig osszon meg olyan fejlesztési információkat versenytársaival, amelyek segítségével programjaikat Windows operációs rendszer alatt futtathatják. Neenlie Kroes versenyügyi biztos nyilatkozata szerint a Microsoft a határidő lejártával sem került közelebb Brüsszel kérésének teljesítéséhez. Az unió 49 éves történetében ez az első alkalom, amikor a Bizottság azért büntet meg egy vállalatot, mert az visszaélt piaci erőfölényével, megszegve az európai versenyszabályozást.

Az EB szerdai döntése szerint, mivel a Microsoft a nem hajtotta végre megfelelően Brüsszel 2004. márciusi döntését, napi 1,5 millió euró büntetést szabott ki az amerikai vállalatra. A büntetést 2005. december 15-étől visszamenőleg érvényes, a végösszeg így 280,5 millió euróra rúg. Ha a cég továbbra sem tesz semmit, a büntetés a hónap végétől napi 3 millió euróra emelkedhet.

A Bizottság döntését a Microsoft az Elsőfokú Bíróságon megfellebbezte.