Az Egyesült Államok az elmúlt években több millió dollárt fordított arra, hogy modernizálja választási infrastruktúráját: a hagyományos szavazási módszereket kiszorítják az elektronikus (például érintőképernyős berendezéseket alkalmazó) rendszerek – ezeket azonban sokan manipulálhatónak tartják és most bíróságokon igyekeznek érvényt szerezni álláspontjuknak.

Az Egyesült Államokban a közelmúltban bevezetett elektronikus szavazóberendezéseket támogatók szerint ezek a rendszerek alkalmasak arra, hogy teljes biztonsággal közvetítsék a választók akaratát és megelőzzék a 2000. évi elnökválasztás során is előforduló kétséges helyzeteket.

A rendszer ellenzői viszont legalább kilenc szövetségi államban nyújtottak be keresetet a digitális szavazóprogramok biztonságát megkérdőjelezve: szerintük azok rendkívül könnyen feltörhetők. „A videojátékok készítői is jobban ügyeltek a biztonságra, mint azok, akik ezeket a szavazóprogramokat készítették” – mondta Lowell Finley, az elektronikus voksolást ellenzőket tömörítő Voter Action szervezet egyik vezetője, aki szerint a választási rendszer legnagyobb problémája, hogy visszaélésekre ad lehetőségeket.

A novemberben esedékes amerikai képviselőházi választásokon a becslések szerint az amerikai szavazópolgárok mintegy 80 százaléka használja majd az elektronikus szavazási rendszereket. Egy New Yorkban székelő szervezet egy éves kutatására alapozva azt állítja, hogy a szavazórendszerek komoly veszélyt jelentenek a választások integritására.

A jelentés készítése során több, mint 120 támadható pontot fedeztek fel a kutatók a szavazólapokat optikai szkennerrel feldolgozó és az ATM-ekhez hasonlóan működő érintőképernyős gépek között: a szervezet szerint egy alaplappal és némi számítógépes ismerettel könnyen meghekkelhetők ezek a berendezések.

A Voter Action nevű szervezet úgy próbál érvényt szerezni álláspontjának, hogy közvetlenül az elektronikus szavazást lehetővé tevő eszközöket előállító vállalatokat támadja. Az ATM-ek gyártó Diebold cég képviselője tagadta a biztonsági kockázatok nagyságát és elmondta, hogy az általuk gyártott készülékek teljesen biztonságosak és az állampolgárok szívesen használják őket. Feleslegesnek tartja a hekkelés és egyéb fiktív helyzetek miatti aggodalmat.

A másik oldal képviselői kevésbé meglepő módon kétkedve fogadták ezeket a szavakat, hiszen a Diebold vállalat szavazógépeket gyártó részlege abban az Ohio államban készül, amely Bush elnök javára fordította a mérleg nyelvét a legutóbbi elnökválasztáson – azután, hogy több szavazóberendezésben is hiba keletkezett.

A Voter Action szerint csak a hagyományos papíralapú választási infrastruktúra működhet igazán: az érintő képernyős, teljesen elektronikus módszerekkel szemben ugyanis csak ez teremt valódi lehetőséget a szavazatok újraszámlálására.